Consilierii clujeni s-au aliat cu arhitecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fost convocată de consilieri, care au solicitat sprijinul arhitecţilor pentru dinamizarea eliberării autorizaţiilor de construcţii. Potrivit liderului UDMR Laszlo Attila, deşi în anul trecut au

fost convocată de consilieri, care au solicitat sprijinul arhitecţilor pentru dinamizarea eliberării autorizaţiilor de construcţii. Potrivit liderului UDMR Laszlo Attila, deşi în anul trecut au fost eliberate 5.700 de certificate de urbanism, au fost completate doar 2.500 autorizaţii de construcţie. "Am ajuns la limita suportabilului", a apreciat Laszlo. Semnele de întrebare au fost ridicate şi de consilierul liberal Radu Morariu, preşedintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, nemulţumit că apar în continuare construcţii de tip rural într-un oraş cu pretenţii europene. Democratul Adrian Gurzău a sugerat introducerea unei taxe de urgenţă, pentru rezolvarea pe termen scurt a problemei de personal din primărie. "Am intrat într-o stradă înfundată, avem nevoie de voi, arhitecţii, ca să ieşim din blocaj", a spus şi liderul PSD Ştefan Dimitriu.

Arhitecţii acuză haosul de la Direcţia de Urbanism
Fostul preşedinte al OAR, arhitectul Vasile Mitrea, consideră că situaţia în care se află oraşul se datorează superficialităţii Planului Urbanistic General (PUG), dar şi a opacităţii administraţiei. În sudul Clujului, unde s-a extins intravilanul, se construieşte fără planuri de dezvoltare. "Vor fi mari probleme când se vor racorda centurile ocolitoare. Batem pasul pe loc, cu acţiuni de azi pe mâine, care dau bine în presă", a spus Mitrea. Acesta a criticat lipsa spaţiilor verzi şi nerespectarea patrimoniului. "În 45 de ani de comunism nu s-au încălcat prevederile legale în centrul Clujului, cum au fost în ultimii 12 ani, chiar mai multe decât în centrul Bucureştiului. Clujul putea să fie Capitala Europeană în 2007. PUG nu are nici acum avizul Ministerului Culturii". Mitrea a propus constituirea a două comisii, una care să gestioneze problemele curente de avizare, iar alta care să dezbată problemele de strategie de perspectivă. A promis sprijin şi actualul preşedinte al OAR, arhitectul Şerban ţigănaş. Acesta a cerut transparenţa Comisiei de Urbanism din primărie, redimensionarea aparatului administrativ şi selectarea după impact a proiectelor. Întrebarea pusă de arhitecţi, "cine face managementul strategiei urbane?", nu a primit răspuns din partea consilierilor, arhitectul-şef al lui Boc nevenind la întrunire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite