Consilieri judeţeni şi foşti directori din Primăria Sibiu şi-au luat ilegal certificate de persoane cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul final al controlului pe care Ministerul Muncii l-a ordonat în judeţul Sibiu a dezvăluit că şi-au „tras” ilegal certificate de persoane cu handicap nu numai oamenii simpli, ci şi oficiali care ar trebui să elimine fraudarea ajutoarelor sociale.

Astfel, se spune la capitolul concluzii din raportul de control, chiar ultimul şef Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH) Sibiu are un astfel de certificat. Pe lista falşilor bolnavi se mai află medici „cu înaltă reputaţie rpofesională”, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din Primăria Sibiu, fostul director general al Direcţiei Muncii, salariaţi ai DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Sibiu, inclusiv cu funcţii de conducere în cadrul acesteia, au obţinut certificate de persoane cu handicap, pentru a a beneficia de avantajele oferite de lege.

Toţi aceştia se bucurau, în primul rând, de scutiri şi deduceri la impozite. Iată ce avantaje aveau aceşti falşi bolnavi: indemnizaţii de persoane cu handicap, gratuitate transport şi asistenţă medicală, deducerea impozitului pe veniturile salariale, deducerea impozitului pentru clădiri şi terenuri, precum şi obţinerea unor pensii anticipate.

Controlul a avut loc în perioada 19 – 30 septembrie 2011, în baza Ordinului Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale,nr. 2111/16.09.2011.

Verificarea a vizat un număr de 530 de persoane cu  certificat de handicap, principalele afecţiuni invocate fiind retardul mintal şi astmul bronşic.

Dintre cele 430 de persoane evaluate, 109 persoane erau încadrate în grad handicap pentru afecţiuni respiratorii, 140 persoane pentru afecţiuni mentale şi 181 pentru alte afecţiuni.

Alte 100 persoane nu au putut fi verificate, deoarece nu au răspuns convocării, cei mai mulţi fiind plecaţi în străinătate.

În urma verificărilor s-a constatat că din 430 persoane, 283 persoane (65%)  au primit certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap în mod fraudulos, alte 83 persoane (19%) au fost încadrate cu un grad de handicap mai avansat decât în realitate şi doar 69 persoane (16%) au primit certificatul de  handicap în mod legal. 

După efectuarea controlului, Comisia Superioară a dispus anularea a 283 certificate de handicap şi reîncadrarea în grad de handicap a 83 persoane. Fondurile obţinute  ilegal d eaceştia vor fi recuperate.

Banii înapoi

Prejudiciul se ridică la zeci de milioane lei şi va fi recuperat de către instituţiile publice implicate - DAGSPC Sibiu, respectiv, Consiliul Judeţean Sibiu, în calitatea acestora de ordonatori de credite.

Depensionare

Întrucât Comisia Superioară a identificat un îngrijorător „fenomen al  pensionării anticipate” prin dobândirea unui certificat de persoană cu handicap, care le permitea beneficiarilor să se pensioneze imediat în baza art. 47 din Legea 19/2000, prin reducerea vârstei limite de pensionare, persoanele în cauză vor intra în atenţia Casei Naţionale de Pensii Publice, care va dispune depensionarea acestora, în baza declarării nule a certificatului de handicap. 

Din verificări şi informaţiile culese, s-a constatat că o mare parte din persoanele reevaluate nu fuseseră niciodată evaluate de către comisie şi au primit certificatul de la persoane terţe (intermediare), fără a cunoaşte inclusiv locaţia DGASPC Sibiu sau chiar medicii specialişti care eliberaseră documentele medicale. În sprijinul acestor afirmaţii stau declaraţii, unele scrise, ale persoanelor evaluate de către Comisia Superioară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite