Confuzie printre cadrele didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii nu ştiu câţi bani vor duce acasă luna viitoare, dar spun că nu şi-au făcut iluzii în privinţa majorării salariale de 50% decisă de Parlament. În timp ce liderii sindicali din Educaţie afirmă că profesorii vor intra luni, 3 noiembrie, în grevă generală, cadrele didactice spun că se mai gândesc.

Galina Mocanu este profesoară de matematică la Grupul Şcolar Energetic din Bucureşti. Ea ştie exact câţi bani va duce acasă pe 10 noiembrie,  în ziua de leafă. 

„După 12 ani de vechime eu primesc aproximativ 1.300 lei net. Noi suntem conştienţi că nu vom primi niciodată majorări salariale de 50% şi că suntem manipulaţi”, a spus profesoara de matematică. 

Cadrele didactice din instituţia şcolară, afiliate la două federaţii sindicale: Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, nu au luat încă o decizie în privinţa participării la grevă. Ei sunt de părere că aceasta nu este o soluţie deoarece, în caz că încetează lucrul, nu mai primesc nici măcar salariile mici pe care le au şi pe deasupra sunt obligaţi să recupereze orele pierdute. „Ce ne deranjează e faptul că se încalcă o lege aprobată”, explică Luminiţa Brăilescu, profesoară de chimie.

Ea a adăugat că nu ştie câţi bani va avea pe fluturaşul de salariu, dar se aşteaptă ca după 10 noiembrie când se vor încasa salariile pe octombrie să primească doar cu 9% mai mult decât în luna precedentă. 

„Majorarea de 50%, o mare prostie”

Vasile Dilimoţ, profesor de matematică la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Capitală, susţine că era mai indicată o lege a salarizării în învăţământ. „E o mare prostie să măreşti salariile cu 50%. Trebuia să ne dea câte 1.000 de lei şi era suficient. Procentele nu sunt bune de nimic”, a opinat el.

Doina Popescu, liderul de sindicat, susţine că: „Greva generală nu poate fi declanşată de liderii de federaţii fără să fie consultaţi şefii de sindicat din şcoli. Noi întrebăm oamenii şi în funcţie de poziţia lor luăm o decizie privind greva”.

9% nu înseamnă aproape nimic

Pentru unii profesori calculele din fluturaşul de salariu reprezintă o mare necunoscută. „Salariile nu ne intră întotdeauna la dată fixă. Mărirea de 9% se simte numai pentru cei care au vechime foarte mare. Pentru un debutant, 9%  înseamnă câteva zeci de lei”, spune Rodica Ştefănescu, profesoară de franceză la  Seminarul Teologic din Bucureşti.

Cadrele didactice din învăţământul superior spun că universităţile nu au bani nici măcar pentru majorarea de 9%, în vigoare de la 1 octombrie. „Se vor mări salariile la profesorii universitari şi la şefii de catedre, dar nu şi la ceilalţi pentru că nu sunt bani”, ne-a spus un cadru didactic care a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

Ministrul Educaţiei vrea negocieri

Liderii federaţiilor din educaţie: FEN, FSLI,  “Spiru Haret” şi “Alma Mater” au iniţiat procedurile de declanşare a grevei generale. “Am dat ca dată de începere ziua de luni, 3 noiembrie, dar se fac presiuni ca greva generală să înceapă chiar de azi”, a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei “Spiru Haret”. Sindicaliştii se întâlnesc azi, la ora 10, cu ministrul Educaţiei, Anton Anton, pentru a discuta pe tema majorării salariilor.

Procedura declanşării grevei

Potrivit prevederilor legii nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, greva poate fi declanşată numai dacă: a fost adusă la cunoştinţa conducerii unităţii de către organizatori cu 48 de ore înainte;

Hotărârea de a declanşa greva se ia de către organizaţiile sindicale reprezentative cu acordul a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective;

Greva propriu-zisă trebuie precedată de o grevă de avertisment.

Greva de avertisment nu poate fi mai mare de 2 ore, dacă se face cu încetarea lucrului şi trebuie, în toate cazurile, să preceadă cu cel puţin 5 zile greva propriu –zisă

Greve de amploare înainte de alegeri

După profesori, cadrele medicale şi funcţionarii publici ameninţă cu proteste şi susţin că vor bloca întreaga activitate din spitale şi din administraţie. “Vom stabili un comandament permanent care se va consulta zilnic cu privire la evoluţia acestei situaţii.

Ne vom susţine reciproc în toate acţiunile, vom fi uniţi în această dispută. Ne gândim serios la blocarea sistemului bugetar cu o grevă de amploare înainte de închiderea perioadei electorale”, a declarat  Marius Petcu, preşedinte CNSLR Frăţia. Liderii sindicatelor din administraţia publică susţin că atunci când au lansat ideea de a declanşa greva, reprezentanţii lor din teritoriu au primit ameninţări din partea autorităţilor locale.

“Eu sunt de părere că Guvernul face o mare greşeală prin faptul că vorbeşte cu prefecţii şi prefecţii ameninţă oamenii noştri din teritoriu. Deja am primit semnale de la Cluj, de la Constanţa, din alte zone”, susţine Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Sed Lex. 

El a adăugat că, pe 13 noiembrie, funcţionarii publici vor intra în grevă generală. Liderii Cartel Alfa, Blocului Naţional Sindical şi CNSLR-Frăţia vor avea astăzi întruniri cu reprezentanţi sindicalidin toată ţara pentru a stabili ce vor face  în următoarea perioadă.

Calendarul protestelor

3 noiembrie - profesorii intră în grevă generală

10 noiembrie - miting organizat de sindicaliştii din sistemul sanitar

13 noiembrie - funcţionarii publici intră în grevă generală

20 noiembrie - grevă generală şi în sănătate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite