Confruntare între biserici, la tribunal, în Postul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greco-catolicii şi ortodocşii îşi dispută câteva proprietăţi la Tribunalul Hunedoara

Bisericile din Ţara Haţegului, aflate în prezent în proprietatea ortodocşilor, sunt revendicate de greco-catolici.

În Postul Paştelui, în mai mai multe localităţi din judeţ, bisericile au ajuns din nou motiv de discordie între ortodocşi şi greco-catolici. Astăzi, la Tribunalul Hunedoara, a continuat unul dintre procesele „de uzură” între cele două comunităţi - dosarul în care un grup de greco-catolici din Silvaşu de Sus şi Haţeg revendică biserica ortodoxă, terenul aparţinător şi cimitirul ei din Silvaşu de Sus.

În zilele dinaintea sărbătorii Paştelui, greco-catolocii şi ortodocşii se vor întâlni din nou la tribunal, pentru a-şi disputa lăcaşul de cult din Silvaşu de Jos. Mai multe aşezări din Ţara Haţegului, foste greco-catolice, dar intrate printr-o lege din 1948 în proprietatea parohiilor ortodoxe au fost revendicate în ultimii ani la Tribunalul Hunedoara.

Nu s-au înţeles
Magistraţii care s-au ocupat de soluţionarea cauzelor spun că s-a ajuns în instanţă pentru că mai marii celor două comunităţi nu au reuşit să cadă la o înţelegere privind dreptul asupra imobilelor. Preoţii greco-catolici susţin că lăcaşele de cult au fost confiscate abuziv de comunişti şi trebuie să se întoarcă la comunitatea căreia i-au aparţinut.

„Noi ne apărăm proprietatea, iar credincioşii sunt în biserică, nu în afara ei”, răspunde preotul Dan Radeş, de la Parohia Silvaşu de Sus. Potrivit acestuia, bisericile din zonă sunt obiectele mai multor litigii. Deseori, reclamaţiile greco-catolicilor împotriva parohiilor ortodoxe din judeţ au fost respinse în instanţă. În unele cazuri, judecătorii au considerat că este inadmisibil ca, în localităţi mici, unde greco-catolicii pot fi număraţi pe degete, ortodocşii să fie scoşi din biserică.

Revendicări
În plin Postul Paştelui, membrii celor două biserici nu au renunţat la cele lumeşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite