Conflictul Lele - Tărău reizbucneşte cu violenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Alexandru Lele îl ameninţă pe omul de afaceriAdrian Tărău cu un nou dosar. Decizia Tribunalului Bihor, prin care s-a recunoscut arestarea ilegală a lui Adrian Tărău de către procurorul Alexandru Lele, a redeschis războiul celor doi.

Adrian Tărău şi Alexandru Lele. Primul, om de afaceri, al doilea, procuror. În anul 2001, relaţia celor doi s-a transformat în acuzat şi acuzator, iar Tărău a fost arestat din dispoziţia procurorului Alexandru Lele, fiind învinuit de infracţiuni economice ce ar fi adus statului prejudicii de milioane de dolari.

După şapte ani de anchete, Tribunalul Bihor a admis cererea lui Tărău de reparare a prejudiciilor provocate de arestarea sa în 2001, iar statul este obligat să plătească despăgubiri morale în valoare de 50.000 de lei.

Despăgubirea morală

“Nu mă interesează banii. Oricum îi voi dona unei case de copii sau sinistraţilor. Nu m-am gândit. Important este că mi s-a recunoscut prejudiciul moral. Lele a încercat să-şi rezolve problemele penale arestându-mă pe mine, fără ca eu să am vreo vină”, ne-a declarat Tărău.

De partea cealaltă, Lele contraatacă: “Decizia de despăgubire nu este definitivă! Adevărata problemă este că Tărău a fost arestat prea puţin. Autorităţile au reuşit să stopeze ancheta. Ba mai mult, susţineau că Tărău este dat în urmărire internaţională. În realitate, nu a existat niciodată o decizie de urmărire a acestuia”.

Se acuză reciproc

Alexandru Lele susţine însă că va veni ziua în care Adrian Tărău “va plăti”. Şi nu pentru orice, ci pentru subminarea economiei naţionale. “ O să mă autosesizez. Există un raport al SRI care demonstrează că Tărău şi asociaţii acestuia au fost monitorizaţi timp de patru luni.

Ei făceau comerţ ilegal cu petrol, producând statului un prejudiciu de 11 milioane de dolari la nivelul anului 1999”, spune procurorul Lele. “Cum să deschidă el ancheta?”, a replicat Tărău. “Îl recuz din start.

Un procuror care are probleme cu justiţia, care este învinuit pentru că a călcat cu maşina trei oameni pe trecerea de pietoni întrucât era băut, apoi a fost acuzat de corupţie, să mă cerceteze pe mine? Am fost anchetat de peste 50 de poliţişti şi procurori. Dacă eram vinovat, chiar credeţi că nu mă arestau?”, mai adaugă omul de afaceri. Procurorul Alexandru Lele şi omul de afaceri Adrian Tărău au aceeaşi părere unul despre celălalt: “un infractor”.

“Se apără prin a mă acuza pe mine. Lele nu a fost declarat niciodată nevinovat pe fondul cauzelor pentru care a fost acuzat, ci pe excepţii”, spune Tărău. O părere aproape identică are şi Lele despre situaţia juridică a lui Tărău: “Există o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Oradea, prin care se arată că individul (Adrian Tărău – n.r.) nu poate fi judecat pentru contrabandă din simplul motiv că nu a fost cercetat pentru o astfel de infracţiune”.

Achitări şi dosare clasate

Războiul Lele - Tărău a început pe 20 aprilie 2001, când procurorul l-a reţinut timp de 48 de ore pe omul de afaceri, sub acuzaţia de contrabandă cu benzină şi kerosen. După eliberare, Tărău, care este fiul fostului prefect PSD de Bihor, a fugit în SUA. El s-a întors în ţară când dosarul a fost închis.

În urma scandalului, Lele a fost trimis în judecată, în 2002, pentru favorizarea infractorului, luare de mită, fals în înscrisuri oficiale şi a fost cercetat pentru fapte de corupţie. În 2008, el a fost reîncadrat în magistratură, după ce toate dosarele pe numele lui au fost clasate.

image

Acest Corado Cattani – Alexandru Lele – vrea să-şi rezolve problemele penale învinuindu-mă pe mine. Nu te poţi juca cu libertatea oamenilor. Eu sunt mulţumit că s-a dovedit că am fost arestat ilegal.

image



Adrian Tărău, om de afaceri

image

Statul român a avut un câştig imens că l-am arestat pe Adrian Tărău. Odată cu asta a scăzut infracţionalitatea în România. Problema e că a fost arestat prea puţin.

image



Alexandru Lele, procuror Parchetul Tribunalului Bihor


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite