Conflict deschis între Spitalul Judeţean şi CJAS Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Leonard Roşu acuză subfinanţarea unităţii pe care o conduce

Conducerea spitalului acuză Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate de indiferenţă. Finanţarea spitalelor în funcţie de indicele de complexitate a cazurilor este un sistem aplicat de câţiva ani şi care, potrivit directorului SJU, afectează serios bugetul spitalului.
"Avem datorii enorme la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, la cei care ne asigură alimentaţia şi la reparaţiile făcute. Sunt peste 60 de miliarde în total, în condiţiile în care Casa de Sănătate mai are să ne dea 36 miliarde de lei, datorii acumulate încă din anul 2003, pentru serviciile pe care noi le-am efectuat peste valoarea de contract, servicii ce au fost recunoscute de ei, şi alte 9 miliarde de lei, prin regularizarea de la sfârşitul anului trecut. Suntem într-o continuă dispută, însă nimeni nu înţelege că, subfinanţat ani de-a rândul, spitalul nu poate să funcţioneze la parametrii normali", susţine dr. Leonard Roşu, directorul spitalului băcăuan. Unitatea spitalicească băcăuană este finanţată cu 9,2 milioane de lei pe fiecare caz rezolvat. Însă indicele de complexitate a cazurilor este diferit, iar pe total suma nu se încadrează în cheltuielile efectuate. "Este o nedreptate care ni se face de ani de zile. Sunt spitale în ţară, de acelaşi grad cu spitalul nostru, care primesc 12, chiar 15 milioane de lei pe caz. În plus, tarifele sunt foarte mici. Nu s-au stabilit prin mediere, nu s-a făcut uniformizarea la nivel de ţară, aşa cum ni s-a promis. Acum, media pe ţară este de 9,5 milioane pe caz rezolvat, iar noi primim 9,2 milioane", a mai precizat directorul Roşu.

CJAS se apără: "Am contractat suma pe care ei au cerut-o"
De cealaltă parte, conducerea CJAS Bacău este de altă părere. "Spitalul Judeţean are o creştere cu 24 la sută, faţă de anul trecut, nu are de ce să se plângă. În plus, nici anul trecut şi nici în primul trimestru al acestui an nu şi-a realizat toate serviciile medicale contractate cu noi. În acest an am contractat suma pe care ei au cerut-o. Bugetul contractat este o sumă clară, pe care managerul de spital trebuie să ştie cum să o gestioneze", a precizat directorul CJAS Bacău, Dan Stoica. În această perioadă, Casa Judeţeană negociază cu spitalele din judeţ contractele de finanţare pe 2006.
Rămâne însă de văzut cum se vor finaliza negocierile, deoarece conducerea SJU Bacău a ameninţat că nu va semna contractul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite