Conducerea Jandarmeriei Române a fost demisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul dse interne, Traian Igaş, a decis astăzi demiterea din funcţie a şefului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu şi prim-adjunctul acestuia, Nicolaie Rugină, în urma scandalului privind angajările ilegale din IGJR.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Ioan Dascălu, a anunţat, luni, că Parchetul ICCJ a început urmărirea penală în cazul lui Olimpiodor Antonescu şi Nicolaei Rugină.

Totodată, el a mai anunţat că au fost destituiţi din funcţii comisarii Ioan Valentin Opriţescu, Constantin Toleriu şi colonelul Marian Grigoroiu.

Împotriva acestora s-a început urmărirea penală în dosarul în care sunt cercetaţi şi Gheorghe Nicolaie Rugină, fostul şef al resurselor umane din MAI, Adrian Pătraşcu, şi fostul secretar general al MAI, Cristian Bac

"Cadrele care sunt cercetate şi judecate în stare de libertate sunt puse la dispoziţia conducerii", a afirmat Ioan Dascălu.

Tot ministrul Igaş a decis că prim-adjunctul şefului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină, va fi "trimis în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul MAI", alături de şeful Direcţiei de Resurse Umane din IGJR şi de ofiţerul din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs".

Din ordinul lui Igaş, pentru aceleaşi motive a fost eliberat din funcţie directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, el fiind totodată "pus la dispoziţia MAI" pe o perioadă de şase luni.

În plus, un ofiţer specialist principal din Direcţia Generală de Management al Resurselor Umane din MAI, precum şi cei trei ofiţeri care au ajuns să lucreze în Jandarmerie în urma concursului din 25 octombrie au fost eliberaţi din funcţii şi "puşi la dispoziţia unităţilor din care fac parte" pentru următoarea jumătate de an.

Alţi trei ofiţeri cu funcţii de conducere din MAI şi IGPR, precum şi unul dintre şefii de la resurse umane din MAI şi unul dintre subalternii săi, vor fi cercetaţi disciplinar. Alţi şase ofiţeri din Jandarmeria Română, precum şi un ofiţer şi un agent din IGPR, au fost "atenţionaţi".

Olimpiodor Antonescu, implicat în mai multe scandaluri

Olimpiodor Antonescu a fost şeful Jandarmeriei Române din octombrie 2009. Înainte de a ocupa această funcţie, timp de patru ani a fost prim-adjunctul acestei instituţii.

De-a lungul timpului, fostul şef al Jandarmeriei a fost implicat în mai multe scandaluri. Ultimul dintre acestea, la care Antonescu a primit chiar atenţionare din partea Corpului de Control, este cel al angajărilor ilegale din Jandarmerie.

În 7 ianuarie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au început audierile în dosarul deschis la cererea ministrului de Interne Traian Igaş în urma neregulilor descoperite de Corpul de Control în organizarea unor concursuri de angajare în Jandarmerie.


Surse judiciare declarau că persoanele audiate au dat detalii despre procedura de angajare folosită în cazul celor trei recrutări de ofiţeri superiori pentru Jandarmerie considerate ilegale de membrii Corpului de control al ministrului Igaş.

Potrivit aceloraşi surse, la audieri ar urma să fie citaţi şi şefii din Jandarmerie şi ministerul condus de Traian Igaş identificaţi de Corpul de control ca fiind responsabili pentru neregulile la angajări, printre aceştia fiind Gheorghe Nicolaie Rugină, Adrian Pătraşcu Cristian Baci.

Inspectorii de la Corpul de control al MAI au constatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi din instituţie, "s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română", prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite