Condiţii de cinci stele la dializă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţii de cinci stele la dializă
Condiţii de cinci stele la dializă

Primul centru privat de dializă oferă tratament gratuit, la standarde europene, pentru 153 de pacienţi din întreg judeţul. Prin deschiderea acestui centru privat, Spitalul Judeţean a pierdut şi bani şi personal.

De aproximativ o lună, în municipiu funcţionează primul centru privat de dializă din judeţ. Cu o investiţie de două milioane de euro, unitatea spitalicească privată oferă o alternativă bolnavilor care au afecţiuni renale şi sunt dependenţi de dializă, la secţia Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, care nu a mai fost renovată de cel puţin 20 de ani şi are aparatură depăşită moral.
În Maramureş sunt înregistraţi 160 de pacienţi care sunt dializaţi. 90% dintre aceştia au ales deja să-şi continue tratamentul care le este vital la noua secţie deschisă în oraş.

Pacienţi foarte mulţumiţi

Printre cei care câştigă încă o zi de viaţă cu ajutorul aparatelor de la noua secţie de dializă din oraş este şi Nuţu Bilaşcu, un maramureşean de 73 de ani. „Fac de 15 ani dializă, secţia veche de la spital cu mine s-a deschis, şi trebuie să vin aici de trei ori pe săptămână tocmai de peste deal, din Petrova, ca să rămân în viaţă”, spune bătrânul. „Eu ştiu cum a fost dincolo şi văd cum este şi aici şi nu există termen de comparaţie, mai ales la condiţii, că personalul este cam tot acelaşi”, adaugă Nuţu Bilaşcu.
La fel ca el crede şi băimăreanca Olga Szabo, de 73 de ani, care a făcut dializă în ultimii şapte ani, de trei ori pe săptămână. „Primesc o masă, văd un film şi chiar trag câte un pui de somn în cele patru ore cât durează tratamentul”, arată femeia. Ioan Rogojan este dependent de acest gen de tratament de aproape doi ani şi a încercat şi un transplant de rinichi, dar nereuşit.
La întoarcerea de la clinica din Cluj a venit direct la noul centru. „De la intrare se vede că e altceva, recepţie, vestiare, nu se compară cu celălalt centru”, spune Ioan Rogojan. Noul centru are o capacitate maximă de 168 de pacienţi şi se lucrează şase zile din şapte, între orele 7.00 - 23.00, cu 33 de posturi de dializă. „Bolnavii beneficiază de transport de la domiciliu, o masă, medicamente şi pot chiar urmări un film, pentru că fiecare pat este dotat cu televizor şi căşti, ca să nu deranjeze ceilalţi pacienţi”, declară Mariana Pop, medicul coordonator al centrului.

Spitalul Judeţean, concurat de noua secţie

Tratametul unei şedinţe de dializă pentru fiecare bolnav costă 472 de lei, dar totul este gratuit, pentru că firma care a deschis secţia în Baia Mare a semnat un contract de prestări servicii medicale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prin privatizarea sistemului de dializă maramureşean, Spitalul Judeţean a pierdut şi bani, şi personal.
În prezent, pe Secţia de hemodializă a unităţii medicale din strada Progresului au mai rămas să se trateze doar 17 persoane, care, şi ele, sunt pe picior de plecare.
În ceea ce priveşte prsonalul, conducerea spitalului arată că mai sunt doi medici, trei îngrijitoare şi şapte asistenţi medicali. Prin această plecare, unitatea medicală a pierdut 150 de bolnavi şi peste 37 de angajaţi care aduceau spitalului fonduri de zeci de mii de lei, aproximativ 100.000 de lei lunar prin serviciile medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite