Condamnaţi să îngheţe în apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condamnaţi să îngheţe în apartamente
Condamnaţi să îngheţe în apartamente

Cei aproape 100.000 de locatari care nu primesc apă caldă de aproape trei luni riscă să rămână şi fără căldură. Societatea de distribuţie a energiei termice nu reuşeşte să facă rost de bani şi să achite restanţa către furnizorul de gaze.

Reprezentanţii Centralei Electro-Termice Braşov au avut ieri programată o licitaţie pentru vânzarea unor active care ar fi putut să îi scape de o parte din datorii, dar licitaţia a fost anulată pentru că nimeni nu a depus nicio ofertă. „Din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă, realizăm un proces-verbal pentru amânarea licitaţiei şi aşteptăm să vedem care va fi hotărârea Consiliului de Administraţie şi când va avea loc următoarea licitaţie“, a spus Florin Cuţitei, directorul CET.

CET are o datorie de 60 de milioane de lei către furnizorul de gaz, GDF Suez România, şi Consiliul Local a permis, în luna martie, scoaterea la vânzare a trei terenuri şi trei case pe care societatea de termoficare le are în proprietate. Conducerea centralei spera să obţină cel puţin şapte milioane de lei, dar, în plină criză economică, nimeni nu s-a interesat de active.

Braşovenii sunt disperaţi: de trei luni au rămas fără apă caldă şi perspective îmbucurătoare nu sunt. Mulţi dintre ei, deşi nu au niciun fel de restanţe la plata întreţinerii, sunt nevoiţi să se spele în lighean sau să meargă la cunoscuţii mai „norocoşi“, cărora CET Braşov nu le-a sistat furnizarea apei calde. Unii dintre ei şi-au blindat conductele de apă caldă şi şi-au instalat diverse sisteme de încălzire a apei. Pensionarul Iustin Tătar (57 de ani) locuieşte în cartierul Tractorul şi este unul dintre braşovenii care a decis să renunţe la serviciile de furnizare a apei calde ale CET.

„Nu mai puteam aştepta la nesfârşit să vină apa caldă, fără să avem certitudinea că acest lucru se va întâmpla. Aşa că am decis să ne instalăm un boiler de 80 de litri. În ultimii trei-patru ani a mai apărut această problemă, dar se rezolva după o lună-două. Aşa de rău ca acum nu a fost niciodată. Ne aşteptam nepoţii la noi şi nu puteam să-i spălăm la lighean. Iar să tot încălzeşti apa pe aragaz şi să ne apucăm noi, oameni bătrâni, să o cărăm în baie, chiar este foarte greu şi periculos“, a spus bărbatul.

Au investit în boilere

Şi alţi braşoveni au apelat la tot felul de metode pentru a se putea spăla, însă acum, atenţia lor se îndreaptă spre găsirea unei soluţii pentru perioada iernii, pentru că furnizorul a anunţat că, aproape sigur, nu va putea asigura agentul termic în lunile reci. „La iarnă va fi cu adevărat greu.

De bine, de rău, cu circa 700 de lei , ne-am instalat boilere electrice sau aparate de încălzire a apei. Dar nu ştiu ce vom face cu încălzirea. Mai mulţi cunoscuţi de-ai mei au apelat la boilere pe timpul verii, însă mi-e frică să nu îngheţăm în case la iarnă“, a spus braşoveanul Andrei Ion (28 de ani).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite