Concurs de tăiat porcii şi pregătit cârnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La competiţie au participat patru echipe din patru localităţi diferite

Concursul a reunit specialişti din localităţile Moşniţa Nouă, Moşniţa Veche, Urseni şi Albina.

Măcelarii s-au trezit dis de dimineaţă, şi-au ascuţit cuţitele pentru concursul de tăiat porcul şi au început prepararea mâncărurilor tradiţionale. Concursul a fost organizat de Primăria Moşniţa. Pentru eveniment au fost sacrificaţi doi porci, fiecărei echipe revenindu-i o jumătate. Porcii au fost „tăiaţi” după reguli europene, adică prin asomare. Măcelarul european a fost chiar viceprimarul localităţii, Gheorghe Kadar.
„Mi-am cumpărat asomatorul din Germania. E foarte practic, iar animalul nu suferă deloc”, a spus viceprimarul. Asomatorul costă între 100 şi 150 de euro. „E o capsă goală, fără glonţ şi iasă o tijă de aproximativ 12 centimetri care loveşte porcul în cap şi pică jos pe loc”, a mai spus Gheorghe Kadar.

Cârnaţi pentru Ducu Bertzi
După sacrificare, porcii au fost pârliţi în foc de paie, ca să aibă gust, iar apoi fiecare echipă a trecut la tranşarea porcului. Bătălia cea mare s-a dat însă pe prepararea produselor tradiţionale. În Moşniţa Veche va avea loc mâine seară şi un concert de colinde cu Ducu Bertzi. Înaintea recitalului, publicul va primi câte o farfurie cu
produse realizate la concursul de astăzi. „Fiecare participant a făcut cartaboş, tobă, sângerete, pateu, muşchiuleţ umplut şi cârnaţi”, a spus primarul localităţii, Ioan Sorincău. Tot mâine, juriul va fi decide şi echipa care a făcut cele mai bune produse.
„În principiu o să facem cam acelaşi gen de preparate, însă diferenţa o va face condimentarea, care înseamnă totul”, a spus unul dintre participanţi. Ducu Bertzi va fi unul dintre membri juriului,din care mai fac parte primarul localităţii, doi preoţi şi un măcelar profesionist.

„Ador sângeretele”
Unul dintre participanţii la concurs este Florin Doboş, poreclit în sat Mutu. La înjunghierea porcului, Mutu are o sarcină clară: pregăteşte ligheanul pentru colectarea sângelui cu care va prepara
sângeretele. „Cel mai mult îmi plac sângeretele”, a spus Florin Doboş. Deşi, din punct de vedere creştineşte, sângele trebuie să se scurgă în pământ, pentru Florin Doboş, asta nu e o problemă. „Primele trei picături şi ultimele trei, trebuie să le laşi să curgă, în rest nu e nici o problemă”, a spus Doboş.
Gurmand adevărat, Mutu ştie secretul gustului pentru sângerete. „Se taie cuburile de slănină şi carne şi se pun împreună cu sângele şi cu mirodeniile care dau gustul”, a explicat Florin Doboş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite