Scandalul apelor de la Olăneşti, în vizorul Consiliului Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii verifică cum a ajuns firma Riviera să deţină monopolul pe apele minerale

Consiliul Concurenţei (CC) a declanşat recent o anchetă în cazul apelor minerale din staţiunea vâlceană în urma unei sesizări venite din partea unui agent economic nemulţumit de monopolul  pus pe resursele zonei. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că, în acest moment, firma care administrează apele minerale ale staţiunii este supusă unei verificări.
„Inspectorii  controlează la SC Riviera modalitatea în care patronii se folosesc de dreptul de exploatare a apelor minerale şi dacă respectă legea concurenţei  faţă de celelelte firme din localitate“, spune şeful instituţiei. Chiriţoiu mai afirmă că această anchetă a fost iniţial obstrucţionată de către firma care deţine dreptul de exploatare asupra apelor minerale, aşa că inspectorii au fost nevoiţi să aplice o amendă semnificativă. „Pentru că s-a refuzat punerea la dispoziţie a documentelor solicitate, Riviera a fost amendată cu 100.000 de lei. Aşa spune legea, pentru că oamenii de la Consiliul Concurenţei au fost acolo în control inopinat“, explică preşedintele Chiriţoiu.

Practici neconcurenţiale


Ancheta la firma Riviera este, potrivit oficialilor CC, în plină desfăşurare, iar amănunte legate de mersul acesteia pot fi furnizate numai după pronunţarea unui verdict la nivel central. Inspectorii de concurenţă au mai declanşat o anchetă separată, desprinsă din primele concluzii ale verificărilor de la Riviera şi anume posibilitatea ca unele dintre firmele care operează în Olăneşti să fi avut o înţelegere neconcurenţială. „Mai multe societăţi poate au căzut de acord asupra locurilor de cazare şi tratament oferite prin intermediul Casei de Pensii, iar practica nu este în concordanţă cu legea concurenţei“, explică Bogdan Chiriţoiu. Potrivit acestuia, la SC Sind România, ce are un complex hotelier în Olăneşti, s-a încercat distrugerea mai multor documente aflate sub investigaţie, iar firma a fost amendată cu 57.000 de lei. Şi în acest caz cercetările
continuă.

Rezultatul anchetei, în 2010

Reprezentanţii Oficiului Concurenţei spun că o anchetă completă a instituţiei poate dura între opt luni şi un an şi jumătate, deoarece volumul documentelor şi al operaţiunilor verificate este foarte mare. La finalul investigaţiei, un consiliu format din şapte experţi stabileşte dacă s-au încălcat sau nu regulile concurenţei. Amenzile depăşesc de multe ori suma de 1 miliard de lei vechi.

Se caută soluţii pentru Oltchim

Prezenţa preşedintelui Consiliului Concurenţei la Vâlcea a fost justificată şi de faptul că instituţia pe care o conduce va fi intermediarul între Guvern, Oltchim şi Comisia Europeană în problema ajutoarelor de stat oferite combinatului. „La CE se discută informal despre ajutorul pentru Oltchim. Trebuie să găsim o soluţie prin care combinatul să fie salvat, fără ca regulile UE să fie încălcate“, a spus Chiriţoiu. Combinatul are nevoie pentru a se redresa de un împrumut garantat de către stat, de o reconversie a datoriilor, dar şi de achiziţionarea Arpechim Piteşti, principalul furnizor de materie primă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite