Concert regal la Ateneu, petrecere discretă la Peleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua zi dedicată aniversării nunţii de diamant a fost marcată de o petrecere privată pe domeniul din Sinaia. Cu o seară în urmă, familia regală a oferit invitaţilor săi un concert

A doua zi dedicată aniversării nunţii de diamant a fost marcată de o petrecere privată pe domeniul din Sinaia. Cu o seară în urmă, familia regală a oferit invitaţilor săi un concert extraordinar la Ateneu

Castelul Peleş a fost ieri gazdă pentru multe capete încoronate ale Europei. Discreţia a fost cuvântul care a definit evenimentul de la Sinaia.

Nimic nu dădea semne ieri-dimineaţă în Sinaia că la castelul Peleş s-a întors regele Mihai. Grupuri de copii şi ghizii lor urcau spre Peleş, la vizită. Printre ei, rar jandarmi cu câini în lesă.

Cu maximă discreţie, două autocare cu stema regală însoţite de vehicule SPP au trecut pe aleea pietruită la ora 11, când oficial începea petrecerea privată. Drumul către palat a fost închis şi doar copiii au putut trece şi vizita Peleşul. La bordul BMW-ului argintiu condus de regele Mihai, familia regală a descins în jurul prânzului, venind de la Vila Cavalerilor.

La plimbare cu regele Bulgariei

Petrecerea aniversară a avut loc în Sala de Muzică, unde a fost invitată să cânte o orchestră de muzică militară.

Încet-încet, invitaţii au ieşit la plimbare pe cărările pădurii, spre Pelişor. Printre ei s-a aflat şi regele Simeon al Bulgariei. Invitaţii regelui s-au plimbat prin parc şi au vizitat Pelişorul, castelul ridicat de Carol I pentru regele Ferdinand şi regina Maria. Clădirea este decorată cu portrete ale membrilor familiei regale, lucrări şi obiecte Art-Deco, între care pânze ale lui Alfred Moucha. La ora 14, petrecerea s-a încheiat.

Concert de Enescu cu auditoriu regal

Reprezentanţele caselor regale europene, alături de politicienii români prezenţi la Ateneu în seara de 10 iunie, i-au aplaudat în picioare pe regele Mihai şi regina Ana în deschiderea concertului extraordinar al Filarmonicii George Enescu.

La aniversarea a 60 de ani de căsătorie, regina Ana, purtând o rochie de culoarea piersicii, şi regele Mihai, cu o floare albă la rever, şi-au primit oaspeţii la Ateneul Român. La încheierea concertului, regele şi regina, alături de principesa Margareta şi principele Radu, au apărut pe scările interioare ale foaierului şi i-au salutat pe cei prezenţi.

Rând pe rând, au coborât în urma lor regina Sofia a Spaniei, regele Simeon al Bulgariei, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul prim-ministru Petre Roman. A lipsit Traian Băsescu. "N-am avut în program nunta de diamant. O aştept pe a mea", a declarat el.

În timp ce regele, înconjurat de Neagu Djuvara şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, schimba amabilităţi cu cei prezenţi, regina Ana s-a retras în cerc restrâns alături de regina Sofia. În faţa Ateneului, oameni aşezaţi pe bănci aşteptau apariţia regilor. De cum i-au văzut, toţi cei în aşteptare au strigat: "Trăiască regele!" şi "La mulţi ani!"

Astăzi, seria manifestărilor se va încheia cu lansarea volumului "Nunta de diamant" la Muzeul Naţional de Istorie. Evenimentul va începe la ora 11.00, având intrare liberă.

Dezbateri asupra monarhiei

Fundaţia liberală "Horia Rusu" va aduce în dezbatere publică chestiunea monarhică, după cum declară liberalul Dinu Zamfirescu. Până la sfârşitul lunii iunie, fundaţia va organiza o dezbatere în care să se discute opţiunea constituţională a monarhiei.

"Va trebui să discutăm ce preferăm, fie monarhie constituţională, fie republică parlamentară", declară Dinu Zamfirescu. El consideră necesară modificarea Constituţiei pentru îmbunătăţiri privind separaţia puterilor în stat, rolul executivului şi rolul puterii judecătoreşti, diferenţierea atribuţiilor celor două Camere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite