Concediu fără plată la poliţişti, jale la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberele neplătite vor lăsa 147 de posturi comunale goale sau cu poliţişti detaşaţi. Banii cheltuiţi cu detaşarea oamenilor legii în localităţile descoperite vor diminua semnificativ economiile pe care Ministerul de Interne ar trebui să le facă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a emis Ordinul nr. 269 prin care trimite toţi poliţiştii opt zile în concediu fără plată – patru zile în noiembrie, patru în decembrie. Motivul – diminuarea cheltuielilor de personal.

Decizia vine într-un moment în care deficitul de poliţişti la nivel naţional este de 8.000 de posturi, iar în structurile de ordine publică de 48%. În mediul rural sunt 147 de posturi de poliţie care au un singur angajat şi alte 970 cu doar doi poliţişti.

Iar întrebarea vine firesc: ce se va întâmpla cu satele în care singurul poliţist va fi silit să ia o pauză de opt zile? În plus, este perioada în care Poliţia este angrenată masiv în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

Teoretic, situaţia este rezolvată

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGP) susţine, în mod oficial, că Ministerul de Interne a găsit soluţia.

„Deja la nivelul conducerilor IGPR şi inspectoratelor judeţene (IPJ) a fost stabilită ordinea la libere neplătite, astfel că ordinele şi dispoziţiile vor fi semnate. Dacă inspectorul-şef este liber, comanda inspectoratului este preluată de adjuncţii săi, iar dacă pleacă un adjunct, conducerea va fi asigurată de inspectorul-şef şi un alt adjunct. Deja, unii dintre poliţişti sunt în concediu fără plată”, a transmis IGP la solicitarea „Adevărul”.

Conform Biroului de Presă al Poliţiei Române, problema a fost rezolvată chiar şi pentru posturile comunale unde sunt doar doi angajaţi sau chiar unul singur. „În momentul în care aceştia vor intra în concediu fără plată, Inspectoratul Judeţean de Poliţie va asigura permanenţa cu personal detaşat din departamentele care au un număr suficient de lucrători”.

Deficit greu de acoperit

Practic însă, necesarul de personal care să acopere locurile rămase libere în perioada concediului fără plată poate fi cu greu acoperit. Surse din poliţie ne-au declarat că vor exista probleme serioase la posturile comunale cu un singur angajat. Poliţistul va trebui ori să muncească fără să fie plătit, ori să plece în concediu fără să fie înlocuit, pentru că nu sunt destui lucrători care să poată fi detaşaţi.

O situaţie şi mai gravă va fi şi în luna decembrie, când zilele libere legale se vor suprapune cu cele de concediu fără plată. 

Randament scăzut

“Chiar dacă inspectoratele judeţene vor găsi înlocuitor pentru singurul angajat al unui post comunal, el va primi bani de transport, diurnă şi cazare – fiind delegat patru zile în acea misiune. Categoric, delegarea altui poliţist va costa mai mult decât menţinerea titularului postului”, a declarat pentru “Adevărul” comisarul Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

În plus, susţine şeful sindicaliştilor din Poliţie, “un agent are nevoie de câteva luni pentru a cunoaşte comunitatea pe care o deserveşte, să evalueze factorii de risc. În cele patru zile în care este delegat într-un post nou, randamentul lui va fi extrem de scăzut. Singurul lucru pe care-l putem face e să ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple nimic în această perioadă. Dar şi infractorii cunosc situaţia şi sunt convins că-şi freacă mâinile...”.

Doi agenţi la 4.100 de oameni

Localitatea Bod, din judeţul Braşov, a avut până acum o lună doar un singur poliţist, pe agentul-şef Ion Iacob, care s-a ocupat singur de 4.100 de suflete. De curând, agentul are un nou coleg, detaşat de la poliţia din Feldioara. Sprijinul a venit după ce „Adevărul“ a prezentat, în exclusivitate, cum a reuşit Ion Iacob să fie disponibil 24 din 24 de ore, timp de trei săptămâni, de când a fost numit în funcţia de şef la Bod. Agentul-şef Ion Iacob spune că, dacă va fi trimis acasă, nu va avea de ales.

„Deocamdată, mie nu mi s-a comunicat nimic şi nu ştiu ce se va întâmpla. Însă am speranţe că se va găsi o soluţie. În orice caz, dacă va trebui să stau acasă, aste este, intru în concediu“, spune agentul-şef Ion Iacob. Situaţia este delicată în condiţiile în
care cei doi oameni ai legii au în subordine atât localitatea Bod, cât şi Bod Colonie, iar scandalurile sunt la ordinea zilei.

Au uitat cum arată un poliţist

image

În comuna ieşeană Horleşti, poliţiştii sunt pe cale de dispariţie. Din trei agenţi, doar unul singur a mai rămas la datorie. Agentul Iulian Lozbă (foto) a venit în comună în urmă cu două săptămâni.

„Este foarte greu să fii singurul poliţist într-o comună. Sunt foarte multe apeluri de urgenţă pe care trebuie să le acoperi”, spune agentul. Deşi locuieşte chiar în sediul Postului de Poliţie comunal, oamenii din preajmă recunosc că nici măcar nu ştiu cum îl cheamă.

Nu-l cunosc pe noul şef de post

În Horleşti locuiesc 3.000 de suflete. Împânziţi în trei sate, Bogdăneşti, Scopoşeni şi Horleşti, mulţi dintre localnici au uitat aproape cum arată un om al legii. Cei care au fost în post după Revoluţie au stat cât au stat şi au plecat care încotro, înainte să prindă rădăcini pe meleagurile Horleştiului.

 „Pe ăsta care-i acum nu ştiu cum îl cheamă, nu-l cunosc, că n-am avut ocazia. Dar tre’ să fie băiat bun, că n-am auzit de rău de el. Noi avem nevoie de poliţişti aici, în comună, că trebuie să fie cumva o stăpânire”, zâmbeşte pe sub căciulă Gheorghe Nechita, la cei 73 de ani ai săi.  

Bătrânul recunoaşte că se fură în comună, mai ales animale, iar „tinerii golani şi bagabonzi” îşi fac de cap când se îmbată. El s-ar mulţumi şi cu un singur agent.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite