Concedieri la EVZ cu discursuri şi pizza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trustul Ringier a concediat circa 40 de angajaţi de la „Evenimentul zilei“. „Pentru că urmează o zi grea, există şi un mic bufet. Mai târziu, vine şi pizza”, a încercat omul numărul doi din Ringier România, Claudiu Şerban, să-şi consoleze angajaţii demoralizaţi.

Ora 14.00 în redacţia „Evenimentul zilei”. Marius Hagger, director general al Ringier România, şi Claudiu Şerban, director general adjunct, au strâns toţi angajaţii cotidianului şi le-au ţinut un discurs prin care le explicau jurnaliştilor că sunt nevoiţi să facă disponibilizări pentru că este criză.

Această şedinţă specială a avut loc cu o zi mai devreme decât fusese iniţial stabilită, deoarece deja începuseră să curgă informaţii pe bloguri despre aceste concedieri. Ei au mai spus că aproximativ 28 - 29 de salariaţi vor fi daţi afară, deşi în industrie s-a vehiculat un număr de 40 de angajaţi.

Întrebat dacă se referă doar la partea editorială sau la întreaga redacţie, Şerban a evitat să precizeze. Ringier a decis să păstreze doar doi oameni din departamentul corectură din nouă, câţi au fost până în prezent. Potrivit unei surse din interiorul companiei, angajaţilor disponibilizaţi li s-au dat şase salarii compensatorii doar dacă erau de acord să încheie contractul cu acordul părţilor. Celor care nu sunt de acord cu această politică li se desfiinţează postul.

Daţi afară după „lista lui Macovei”

După şedinţa de la ora 14.00, angajaţilor demoralizaţi li s-a spus să meargă la treabă: „să nu lăsăm cititorii fără ziarul de mâine”, i-a îndemnat Claudiu Şerban. Însă în redacţia ziarului „Evenimentul zilei” s-a instalat o atmosferă de înmormântare, nimeni nu avea niciun chef de muncă. Singurul stimulent pe care conducerea a decis să-l ofere ca „premiu de consolare” a fost un mic bufet. „Mai târziu vine şi pizza”, i-a mai anunţat Claudiu Şerban.

Disponibilizările au fost discutate de management încă de la începutul săptămânii, iar redactorul-şef al ziarului, Vlad Macovei, a întocmit, de unul singur, lista cu cei vizaţi. În momentul în care şefii de departamente au întrebat dacă au vreun cuvânt de spus în nominalizarea celor care vor pleca, li s-a răspuns tranşant: „Nu!”. Chiar Vlad Macovei şi-a asumat această sarcină.

În aceste condiţii tensionate, angajaţilor le era destul de greu să se mai gândească la pizza sau la subiectele pe care le aveau de scris. Preocuparea fiecăruia era legată de cine se mai află pe „lista lui Macovei” pentru concediere. Unul dintre criteriile adoptate a fost „ultimul venit, primul plecat”.  

Contactată de „Adevărul”, Adela Popescu, PR manager al grupului Ringier, a evitat să folosească termenul de „concedieri”. „În acest moment se poartă discuţii în legătură cu o nouă structură redacţională. Acest lucru nu va afecta în niciun fel structura ziarului şi nici relaţia cu partenerii”, a spus ea sec.

„Capital” ar putea fi următorul

Ieri după-amiază, compania a emis un comunicat intern prin care explica, într-un limbaj corporatist, decizia luată. “În contextul măsurilor de eficientizare anunţate la nivel de grup, pe fondul adâncirii crizei economice cu impact direct în cifra încasărilor din publicitate, Ringier România a decis implementarea unor măsuri adiţionale de reducere a costurilor. Acestea includ modificări în structura organizaţională a echipei Evenimentul zilei”, se arată în document.

Compania elveţiană nu se află la prima măsură de acest gen. La sfârşitul lunii februarie, grupul a închis ziarul gratuit „Compact”, lăsând fără locuri de muncă 22 de angajaţi. Mai mult, este posibil ca Ringier să nu fi încheiat capitolul disponibilizări. Potrivit unei surse din industria de media, şi săptămânalul economic „Capital” ar putea trece printr-o restructurare, fiind vizaţi aproximativ 10% dintre angajaţi. 

Declinul Ringier România

Vânzările publicaţiilor din familia elveţiană Ringier au înregistrat în ultimii ani scăderi constante. Cotidianul „Evenimentul Zilei” a raportat în ultima lună a anului trecut o medie de 42.659 de exemplare pe ediţie, cea mai mică cifră din istoria sa. În acest moment, lider de piaţă pe segmentul cotidianelor de calitate a devenit „Adevărul”, care a avut în decembrie 2008 vânzări de 84.665 de copii pe ediţie.

Trustul Ringier a avut pierderi şi pe segmentul ziarelor tabloid. Astfel, „Libertatea”, lider pe această piaţă în ultimii şase ani, a vândut în decembrie anul trecut 207.162 de exemplare pe ediţie, cu aproape 30.000 de copii mai puţin decât în aceeaşi lună a anului precedent. Cifrele încă neoficiale arată că „Libertatea” a pierdut locul întâi în topul vânzărilor în lunile februarie-martie.

La rândul său, săptămânalul „Capital” a avut acelaşi trend descendent în ultimii ani. Dacă la sfârşitul lui 2007 media vânzărilor pe ediţie era de 34.194, în decembrie 2008 a ajuns la un nivel de 29.555 de exemplare.

Tragedie pentru presă

Emilian Isailă, fost editor la EVZ, în prezent redactor-şef adjunct la „Adevărul”, consideră aceste concedieri o tragedie pentru comunitatea jurnaliştilor. „Acest dezastru are o cauză legată de managementul actual al Ringier. Eu am luat decizia să plec din companie când Claudiu Şerban a fost numit director. În opinia mea, e responsabil pentru tot ce s-a întâmplat la EVZ în ultimul an”.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite