Conacul din „Tănase Scatiu“ este o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1976, regizorul Dan Piţa a filmat scenele din romanul lui Duiliu Zamfirescu într-o casă boierească. Acum, aceasta stă să cadă. Conacul de la Coţofenii din Faţă s-a plimbat pe la moştenitorii boierilor, a fost confiscat de comunişti, apoi a ajuns pe mâna interlopului Genică Boierică. Acum, îl deţine un dirijor.

Doi boieri, unul - om corect, celălalt - încrezut şi mofturos, şi-au dorit o casă din care să poată zări, atunci când se trezesc, cum răsare soarele din apele Jiului. Fiecare din ei avea câte 100 de hectare de teren.

Şi-au construit casa sus pe dealurile Coţofeniului, pentru a vedea râul de sus. Alături, au ridicat alte două clădiri, pentru dependinţe. Oamenii locului povestesc că, deşi cei doi boieri, Chintescu şi Măldărescu, stăteau în aceeaşi curte, nu se aveau bine unul cu altul.

Pentru că locul şi conacul se asemănau atât de mult cu cele descrise de Duiliu Zamfirescu, regizorul Dan Piţa le-a ales, în 1976, pentru a filma ecranizarea romanului „Tănase Scatiu“.

„Nu îmi vine să cred cum arată“

Conacul de la Coţofenii din Faţă a fost ridicat acum 200 de ani. Uitat de oameni, părăginit de trecerea timpului, imobilul stă acum să cadă.  Mihai Călduşu (80 de ani) spune că a crescut în curtea celor doi boieri, iar mama şi bunica lui au fost servitoare acolo.

„Eu eram copil atunci, dar îmi duc bine aminte cum arăta totul. Nu îmi vine să cred cum arată acum, după atâţia ani. În 1976, a venit un regizor de la Bucureşti, îmi scapă acum numele lui, şi a realizat un film aici. Îmi aduc aminte că Victor Rebengiuc a jucat în film. Noi nu am avut acces înăuntru. Era totul cu uşa închisă”, povesteşte bătrânul.

Noul proprietar vrea să-l renoveze

Oamenii din sat mai spun că în 1949 comuniştii i-au gonit pe cei doi boieri şi au pus stăpânire pe cele trei imobile ale conacului. „Eu eram activist de partid atunci şi am aflat printre primii ce s-a întâmplat. Nu ştiu unde au fost goniţi Chintescu şi Măldărescu de aici”, spune Mihai Călduşu.

Cele trei imobile s-au plimbat de la moştenitorii boierilor de altădată la Genică Boierică. În cele din urmă, a ajuns cu acte în regulă la Modest Cichirdan, un dirijor cunoscut de la Filarmonica Oltenia. Cichirdan spune că vrea să acceseze fonduri europene şi să reabiliteze de la un capăt la altul conacul boieresc de la Coţofenii din Faţă.

„La anul voi demara un proiect şi vreau să fac în zonă o investiţie ca la carte. Va fi un loc în care artiştii cunoscuţi ai acestei ţări se pot întâlni şi relaxa“, a spus dirijorul care a intrat în posesia conacului.

CASA CA UN LABIRINT

Conacul boieresc are multe încăperi în care te poţi pierde dacă nu ai un ghid. Oamenii spun că sub pământ este şi un tunel, care are o ieşire secretă. Fără uşi, geamuri sau ferestre. Zidurile au aproape un metru grosime, iar beciul de şase metri adâncime este intact.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite