Comunitatea catalană permite exportul în România a unei specii de peşte toxic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul superior pentru cercetare ştiinţifică (CSIC) avertizează despre exportul în România a unei specii de somn din râul Ebro, care prezintă în proporţie de 70% niveluri periculoase de mercur, titrează joi cotidianul El Pais.

Află ce spun, despre peștele din Ebru, și alți pescari români care locuiesc în Spania.

În ciuda faptului că siguranţa alimentară a peştelui este pusă la îndoială de CSIC, specia de somn este pescuită din râul Ebro, pentru a fi exportul în România, unde va fi destinată consumului, potrivit declaraţiilor unui angajat al companiei şi unui reprezentant al executivului regional catalan.

Afacerea este rezultatul unui proiect pilot al executivului catalan, pentru a scăpa de somnul care, un important prădător de apă dulce, a fost adus în Ebro pentru pescuitul sportiv în anii 70, iar acum cauzează daune grave faunei autohtone.

Astfel, executivul catalan a autorizat compania Mondo Ivans, proprietate a unui român, să pescuiască din luna octombrie a anului trecut, fără limite, specii de somn care sunt ulterior congelate şi destinate exportului. Compania are deja stocate aproape trei tone de peşte şi aşteaptă să strângă cinci pentru a face primul transport spre România, scrie El Pais.

Când strângem cinci tone, le vom trimite în România, pentru făină de peşte şi pentru alimentaţie. Acolo, este un peşte foarte apreciat şi dacă trimitem mai mult, ne iese mai ieftin
, susţine Valentin Ivanov, fratele proprietarului companiei angajate de executivul catalan.

Potrivit cotidianului spaniol, combaterea daunelor cauzate de somn prin intermediul unei afaceri bune ar fi o soluţie bună, dacă CSIC nu ar fi avertizat încă de anul trecut că 7 din 10 somni şi crapi pescuiţi aici conţin niveluri ridicate de mercur şi alte metale grele, potrivit lui Jordi Grimalt, autorul studiului.

Jumătate dintre exemplarele analizate depăşeau nivelurile recomandabile pentru sănătate, iar în 20% dintre acestea era depăşită concentraţia de mercur permisă de normele spaniole. Zona de pescuit se află la 50 de kilometri de lacul de acumulare Flix, unde s-au strâns 700.000 de tone de reziduuri toxice, provenite din industria chimică.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite