Chişinău: Comuniştii au sistat procedurile de acordare unui credit rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta conducere comunistă de la Chişinău a fost cea care a sistat procedurile de acordare a unui credit rusesc Republicii Moldova, a declarat vineri la Chişinău prim-vicepremierul rus Aleksei Kudrin, ministru al finanţelor al Federaţiei Ruse.

În cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean Vlad Filat au fost purtate discuţii pe marginea acordării unui credit rusesc, anunţat iniţial ca fiind în valoare de 500 milioane dolari.

Vladimir Filat a mulţumit oficialului rus pentru disponibilitatea de a ajuta Republica Moldova. "Guvernele vin şi pleacă, dar importante rămân relaţiile bilaterale", a spus Filat, citat de serviciul de presă al Guvernului. 

Premierul a menţionat că este important să se meargă până la capăt în procesul de acordare a ajutorului promis de către Federaţia Rusă Republicii Moldova. "Este un suport pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei, nu pentru fosta sau actuala guvernare", a precizat premierul. 

Aleksei Kudrin a reconfirmat disponibilitatea Moscovei de a acorda un credit Republicii Moldova. Oficialul rus a menţionat că pentru acest an în bugetul de stat al Federaţiei Ruse au fost prevăzute 150 milioane dolari pentru Republica Moldova. În acelaşi timp, ministrul finanţelor din Federaţia Rusă a precizat că procedurile privind acordarea sumei respective Moldovei au fost sistate anterior la solicitarea fostei conduceri a Republicii Moldova. "Noi nu abordăm astfel de probleme pe criterii politice, ci ne conducem strict de considerente economice", a spus Aleksei Kudrin.   

Vladimir Filat şi Aleksei Kudrin au convenit asupra reluării negocierilor pe marginea acestui credit în viitorul apropiat, urmând ca persoanele abilitate să fixeze condiţiile şi aspectele tehnice. Kudrin a declarat presei ruse ca negocierile pe marginea condiţiilor de acordare a celor 150 de milioane de dolari vor fi discutate în noiembrie.

Subiectul creditului a fost abordat şi în cadrul întrevederii premierului Filat cu un alt vicepremier rus, Igor Şuvalov, ambii oficiali ruşi aflându-se în Republica Moldova cu ocazia summitului Comunităţii Statelor Independente. 

Igor Dodon, fostul vicepremier din guvernul Greceanîi, a declarat că guvernarea comunistă într-adevăr finalizase negocierile pe marginea creditului rusesc, dar a solicitat ca semnarea acordului să fie amânată până la clarificarea situaţiei politice din Republica Moldova. "Oricum am pus pe masa noii guvernări un credit practic gata pregătit", a declarat Dodon.

Creditul rusesc de 500 milioane dolari era anunţat pentru o perioadă de trei ani, prima tranşă, în valoare de 150 milioane dolari, fiind promisă pentru acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite