Comunismul în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunismul în imagini
Comunismul în imagini

Arhivele Naţionale şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au făcut publice fotografii care redau crâmpeie din viaţa postbelică a poporului român şi a conducătorilor săi.

Imaginile publicate arată că istoria, de multe ori, este cinică. În fotografii îl regăsim pe regele Mihai ciocnind o cupă de şampanie cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 9 mai 1947. Sărbătoreau Ziua Victoriei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei hitleriste.

Opt luni mai târziu, regele Mihai era obligat să abdice, la 30 decembrie 1947. De asemenea, îl regăsim pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, relaxat, la plajă, în slip şi cu ochelari de soare, în timp ce alte imagini din „mandatul“ său arată ţărani ucişi pentru că se opuneau colectivizării.

image

Aflat într-o vizită de lucru, în 1986, Ceauşescu este protejat de ploaie cu o umbrelă ţinută de aghiotantul său. Muncitorii primesc smeriţi, în ploaie, indicaţiile preţioase

După ce regimul comunist a prins rădăcini adânci în România, în mandatul lui Ceauşescu avem imagini cu un „conducător iubit“ care se hârjoneşte cu soţia în zăpadă. Era iarna anului 1976. Acelaşi conducător, 10 ani mai târziu, într-o vizită de lucru. El sub umbrela ţinută de aghiotant, iar ei, muncitorii, umili în ploaie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite