Comuna de la mare fără turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna de la mare fără turişti
Comuna de la mare fără turişti

Deocamdată, 23 August este doar o aşezare cu ieşire la mare. Dezvoltarea turistică este împiedicată de neînţelegerile dintre administraţia locală şi cea judeţeană. Localitatea aflată la o aruncătură de băţ de Marea Neagră se zbate să intre în categoria staţiunilor turistice de pe litoralul românesc. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Mai citeşte şi:
Mitocani la malul mării
Primele piedici antimitocănie pe plajă
Constanţa: Litoral 2009 / Sex, alcool  şi droguri - reţeta unei nopţi fierbinţi în Vama Veche

Denumită încă din secolul al XVIII-lea Tatlageac, comuna 23 August şi-a primit preţiosul nume după instaurarea la putere a comuniştilor.

Turistul care îşi propune să străbată de la nord la sud tot litoralul găseşte această aşezare pe E 87, după ce trece de Tuzla. De la Constanţa sunt aproximativ 30 de kilometri. Aspectul caselor şi al clădirilor de pe şoseaua principală dau impresia unei ambiţii a locuitorilor, a întreprinzătorilor şi a autorităţilor locale de a creşte în ochii turiştilor. „Ne lipseşte canalizarea, că apă curentă avem“, spune doamna Iulia, grăbită să meargă la cumpărături.

Resursă încă neexploatată

Agenţiile de turism nu au oferte pentru acest loc, întrucât nu există infrastructura turistică necesară. Drumurile spre mare nu sunt asfaltate, dar se poate circula bine, iar plaja este neîngrijită, sălbatică.

Doamna Iulia spune că turişti vin, dar nu aşa de mulţi. Ar fi bucuroasă dacă porţiunea de litoral aferentă comunei ar fi dezvoltată. „Toţi vrem să se facă ceva aici. Ar avea de câştigat şi bătrânii, şi tinerii. Ai noştri din comună nu ar mai pleca în alte părţi şi ar lucra aici în turism“, mai spune femeia.

În comuna 23 August vin doar turiştii care s-au plictisit de gălăgia estivală din celelalte staţiuni. Cazare se găseşte cu 30-40 de lei pe noapte de persoană.

Plaja e la doi-trei kilometri de E 87, dar trebuie să întrebi pe unde este bine să o iei. Indicatoare nu există. Se ajunge parcurând un drum neasfaltat, din piatră bătută. După câteva viraje, dai şi de mare. Surprinzător, calea ferată Constanţa-Mangalia este la câţiva zeci de metri de apă, astfel că o minigară ar lăsa turiştii direct pe plajă.

„Nu închiriem camere, e privat“

Există totuşi câteva clădiri lângă apă, cu iz aristocratic. „Nu sunt camere de închiriat, aceste locuinţe sunt private“, spune un domn cu ochelari de soare, întins pe un şezlong în faţa geamurilor mari ale vilei. Lângă un pâlc de salcii şi răşinoase se ridică o construcţie masivă. În parcările improvizate printre copaci şi pe marginea drumului de ţară sunt ceva maşini. Nu toţi turiştii ajunşi aici merg să se bronzeze. Un sfert dintre ei pot fi găsiţi la „Popasul pescarului“ pentru o porţie de hamsii şi nu numai.

După ce treci calea ferată, intri pe nisip. E curăţel, are pietre şi scoici, dar mai ales buruieni, semn că nu se face deloc turism. Un teren de volei este şi el abandonat ierburilor.

Ca în orice loc din apropierea Mării Negre, te izbeşte mirosul de alge, pe care apa învolburată le aruncă la mal. Sunt de un verde aprins şi împrăştiate cu tonele pe plajă. Acolo unde se sparg valurile, turiştii au de trecut printr-o barieră verde, care la început îi descurajează. Dar baie se face.

Liniştea atrage

Domnul Grigore, din Bucureşti, e supărat că nici măcar aici nu a scăpat de taxa de şezlong, 10 lei, pentru care nu a primit bon. Nu întâmplător spune asta: lucrează în domeniul fiscal. Este cazat într-o căsuţă particulară de lângă plajă.

„Am ales 23 August pentru că e linişte. E prea mult zgomot în celelalte locuri, de care, sincer, m‑am plictisit“, precizează el, lăsând pe şezlong o revistă de rebusuri. Să arate plaja din 23 August ca fosta Vama Veche? „Era frumos în Vama Veche odată, când mergeam des. Nu pot să spun dacă aici e ca înVamă, nu chiar, însă e linişte“, adaugă domnul Grigore. 

Un proiect înfundat

Povestea comunei 23 August nu se încheie aici. Există un proiect de anvergură, „Staţiunea Terra“, care ar urma să intre în circuitul destinaţiilor de pe litoral.

„Primăria a obţinut avizele de la toate instituţiile abilitate pentru dezvoltarea acestei staţiuni, însă ne lipseşte avizul de principiu al Consiliului Judeţean Constanţa, care este un aviz de doi lei, nu este tehnic“, a declarat primarul comunei, Viorel Mitrana. Administraţia locală a dat în judecată Consiliul Judeţean pentru tergiversarea acordării avizului şi a câştigat. La 15 septembrie se judecă recursul. Reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite