Complexul energetic Turceni, acuzat de tranzacţii suspecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul energetic Turceni a vândut anul trecut energie electrică sub preţul pieţei, prin nişte tranzacţii suspecte, către patru furnizori privaţi, a declarat, ieri, directorul general din

Complexul energetic Turceni a vândut anul trecut energie electrică sub preţul pieţei, prin nişte tranzacţii suspecte, către patru furnizori privaţi, a declarat, ieri, directorul general din Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), Alexandru Săndulescu.

Directorul general al Direcţiei de Politici Energetice din MEC, prezent la audierile Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a spus că Turceni a vândut, în 2006, la preţuri de 94-95 de lei/MWh electricitate către cei patru furnizori "în condiţiile în care, la momentul respectiv, preţul energiei pe piaţă era de peste 120 de lei/MWh". "Explicaţia Turceni pentru aceste vânzări suspecte era că preţul s-a format printr-un mix de energie produsă de ei şi de Hidroelectrica, iar preţul acoperă costurile ambilor producători", a spus Săndulescu, citat de Mediafax. În opinia acestuia, pe o piaţă liberă este normal ca toţi să îşi maximizeze profiturile, nu să vândă ieftin. Cele patru companii vizate sunt Green Energy, Euro-P.E.C., Energy Holding şi Beny Alex, potrivit NewsIn. De altfel, contractul dintre Turceni şi Green Energy a fost reziliat de către complexul energetic la 1 decembrie 2006, din cauză că firma respectivă nu a acceptat majorarea preţului de vânzare. Celelalte trei contracte, cu Euro-P.E.C., Energy Holding şi Beny Alex, au fost renegociate.

Reprezentanţii MEC prezenţi la audieri au afirmat că există o "bătălie" pentru energie ieftină între cei nou-veniţi pe piaţă şi cei care au contracte pe termen lung cu producătorii ieftini - Hidroelectrica şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni. În plus, contractele pe termen lung, încheiate anterior, nu pot fi reziliate fără penalizări substanţiale. Potrivit lui Săndulescu, Hidroelectrica ar trebui să plătească despăgubiri de 1,2 miliarde de euro dacă ar întrerupe contractele pe care le are în prezent.

Profit de peste un milion de euro cu un angajat

Traderul de electricitate Ezpada România a realizat anul trecut, cu un singur angajat, o cifră de afaceri de 116 milioane de lei (circa 33 milioane de euro) şi a obţinut un profit de 3,8 milioane de lei. Datele au fost prezentate, ieri, de directorul general al firmei, Florin Goicea, la comisia parlamentară privind activitatea Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, compania a fost înfiinţată în a doua jumătate a anului 2005 şi este deţinută în proporţie de 100% de Ezpada AG Elveţia, care derulează afaceri cu electricitate şi pe alte pieţe din regiune. El a specificat că nu vinde către consumatori eligibili, ci doar către alţi furnizori, având ca parteneri firme ca Green Energy, Romelectro, Ennet sau Grivco, de la care a şi cumpărat electricitate. Printre cei cărora le-a vândut energie se numără şi furnizorul de stat Electrica. Contractul a fost încheiat pentru perioada martie-decembrie 2006 şi prevedea livrarea către compania de stat a 10 MW în bandă. De asemenea, Ezpada exportă energie către firme din grup.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite