Companiile CFR cu datorii au plătit sporuri pentru ore festive şi conducere simplificată a locomotivelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile feroviare au acumulat în 2009 datorii substanţiale, însă nu au renunţat la sporurile şi primele acordate angajaţilor pentru vechime şi condiţii de muncă, dar şi pentru ore festive.

Potrivit CFR Călători, în 2009 a plătit 236,4 milioane lei pentru sporuri acordate pentru vechime în muncă, lucrul pe timpul nopţii, "conducere simplificată a locomotivelor", "ore festive", conducere formaţie de lucru, precum şi spor pentru salariaţii care au obţinut titlul ştiinţific de doctor.

În plus, s-au plătit sporuri pentru lucru sistematic peste programul normal, pentru ore suplimentare, condiţii grele în muncă, condiţii periculoase, dar şi pentru condiţii vătămătoare (nocive).

Compania a mai cheltuit 11 milioane lei pentru tichetele de masă acordate salariaţilor în lunile ianuarie, februarie şi martie 2009, precum şi pentru acordarea de ajutoare materiale din fondul de 2% la fondul de salarii pentru boli grave şi incurabile pentru salariaţi.

"De asemenea, menţionăm că în anul 2009, la CFR Călători nu s-au mai acordat primele de sărbatoarea Paştelui, a Crăciunului, de Ziua Feroviarului şi începând cu luna aprilie 2009 nici a bonurilor de masă, iar bonusuri precum tichete de vacanţă şi de creşă nu au fost acordate niciodată", susţine CFR Călători, citat de Mediafax.

La rândul său, compania CFR S.A (CFR Infrastructură) a comunicat că a acordat fiecărui angajat o primă de vacanţă, la data începerii concediului de odihnă, precum şi sporuri pentru vechime, pentru muncă feroviară, la care se adaugă atât sporul pentru condiţii periculoase, cât şi cel pentru condiţii grele de muncă.

Tichetele de masă acordate angajaţilor în luna ianuarie 2009 au fost în valoare de 4,09 milioane lei. Totodată, s-au mai plătit 9,90 milioane lei pentru ajutoarele sociale acordate salariaţilor (în caz de deces, la naşterea unui copil, în cazul unei boli grave/incurabile etc.).

"CFR SA nu a acordat niciodată tichete de vacanţă şi tichete de creşă. De asemenea, din cauza situaţiei economico-financiare, CFR nu a acordat în cursul anului 2009, deşi era prevăzut în contractul colectiv de muncă, prima de Crăciun, prima de Paşte sau prima pentru Ziua Feroviarilor", mai transmite CFR.

Companiile CFR cu pierderi au primit bonificaţii de la Guvern

În 2009, Guvernul a plătit companiilor care înregistrau pierderi bonificaţii prin sporuri şi prime de peste 1,3 miliarde lei şi tichete de masă, vacanţă şi creşă de aproape 100 milioane lei, în condiţiile în care arieratele lor s-au ridicat la 14 miliarde lei, iar pierderile totale au urcat la 3,2 miliarde lei, potrivit unui document ministerial obţinut de Mediafax.

Directorii generali ai acestor companii au încasat prin contractul anual de mandat până la 84.000 lei, fără să suporte vreo sancţiune.

Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse în scrisoarea de intenţie convenită de Executiv cu Fondul Monetar Internaţional, pentru ca situaţia financiară să fie supravegheată cu prioritate în vederea reducerii volumului de subvenţii.

Conform documentului, cel mai mare pachet de bonificaţii a fost acordat la Compania Naţională Căi Ferate CFR, de 314,2 milioane lei sub formă de prime şi sporuri, la care s-au adăugat alte 13,9 milioane lei bonusuri acordate sub forme exemplificate în document ca tichete de masă, de vacanţă şi de creşă. La finele acestei perioade, CFR a înregistrat arierate de 3,2 miliarde lei, iar pierderile indicate în document ca fiind înregistrate în decembrie 2009 s-au ridicat la 935 milioane lei (faţă de o pierdere netă de 782,2 milioane lei la finele anului 2008).

Pe listă figurează cu un fond consistent de bonificaţii şi CFR Călători, cu 236,4 milioane lei ca prime şi sporuri şi încă 11 milioane lei bonusuri acordate sub forme exemplificate în document ca tichete de masă, de vacanţă şi de creşă, într-un an la finalul căruia compania a acumulat arierate totale de 495,2 milioane lei.

Tot la sfârşitul anului 2009, pierderile CFR Călători s-au cifrat la 252 milioane lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite