Monica Iacob Ridzi: "Nu votaţi raportul Comisiei de Anchetă! E un abuz!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Iacob Ridzi: "Nu votaţi raportul Comisiei de Anchetă! E un abuz!"
Monica Iacob Ridzi: "Nu votaţi raportul Comisiei de Anchetă! E un abuz!"

Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, le-a cerut deputaţilor să nu voteze Raportul Comisie juridice care recomandă urmărirea sa penală, pentru a nu legitima paralelismul dintre o comisie parlamentară şi o anchetă penală şi pentru a nu face un abuz.

"Vă cer să nu votaţi raportul Comisiei de anchetă, în caz contrar aţi legitima, aşa cum şi Comisia juridică prin votul său consultativ încearcă să vă determine să faceţi, un abuz, aţi da valoare unui act nul de drept şi aţi genera consecinţe nule din punct de vedere juridic. A nu vota sau a da un vot negativ înseamnă a reda Parlamentului imaginea de garant al respectării principiilor constituţionale într-un stat de drept", a pledat Ridzi luni, în plen, la începutul dezbaterii pe marginea Raportului Comisiei juridice cu privire la începerea urmăririi penale împotriva sa.

Fostul ministru a rostit în faţa Parlamentului un discurs lung- încheiat cu huiduieli din partea colegilor parlamentari prezenţi la şedinţa de plen, în care şi-a susţinut nevinovăţia şi a condamnat atitudinea membrilor Comisiei de anchetă care a cercetat cheltuirea de către Ministerul Tineretului a banilor pentru organizarea Zilei Tineretului.

Ridzi a atătat că în urmă cu peste două luni, pe 27 iulie 2009, a cerut în faţa plenului aprobarea ridicării imunităţii sale parlamentare pentru a nu bloca ancheta procurorilor în legătură cu acţiunea desfăşurată de MTS la 2 mai 2009 -  Ziua Tineretului. "V-am cerut atunci să luaţi această decizie din respect pentru instituţiile judiciare ale statului şi din respect pentru principiul fundamental al statului de drept, acela al separaţiei puterilor. Apreciam şi atunci şi consider şi astăzi că activitatea justiţiei nu trebuie îngrădită în niciun mod, nici prin excepţii procedurale nefondate, nici prin intrepretări nelegale ale legii, nici prin comisii parlamentare paralele şi nici prin trasarea unor linii directoare procurorilor sau judecătorilor", a spus fostul ministru.

Ridzi a arătat că pentru acţiunile din 2 mai doar procurorii sunt cei care pot face încadrări juridice şi  dispune trimiterea în judecată sau scoaterea sa de sub urmărire penală. "Este inacceptabil şi profund abuziv ca o comisie parlamentară de anchetă să se suprapună pe activitatea procurorilor. Este inadmisibil ca o Comisie parlamentară să facă audieri paralele, să ridice documente, să ceară explicaţii, să pună verdicte şi să stabilească încardări juridice şi în această manieră de a proceda mâine-poimâine vom avea comisii de anchetă care vor trasa condamnări, vor face aprecieri asupra trimiterilor în judecată sau mai grav, vor stabili pedepse şi moduri de executare a pedepselor", a subliniat fostul ministru democrat-liberal.

Fostul ministru al Tineretului a arătat că nu s-a mirat că votul din Comisia juridică a recomandat începerea urmăririi penale în cazul său, arătând spre deputaţii PSD şi PNL din acest for care-"dominaţi de interese politicianiste mai presus de respectul pentru profesia juridică de bază  au ales să calce în picioare principii de drept, teorii despre separaţia puterilor în stat şi supremaţia legii". "Domniile lor au dat expresie linşajului politic la adresa unui adversar politic PD-L, trecând peste probele din dosarul comisiei de anchetă, peste acte şi declaraţii care îmi demonstrează nevinovăţia", a acuzat Ridzi.

Ridzi a subliniat că a atras atenţia în repetate rânduri şi ea, şi colegii din PD-L, asupra paralelismului anchetei Comisiei parlamentare cu ancheta DNA şi a trimis documente în acest sens. "Pe acest fond apreciez că raportul comisie de anchetă a fost întocmit pe baza unei cercetări nule de drept şi a unor investigaţii care în mod nepermis, neconstituţional şi nelegal au creat un paralelism cu ancheta desfăşuată de organele abilitate ale statului", a pledat fostul ministru.

Fostul ministru a spus că aceste "grave abateri" nu pot rămâne nesancţionate, astfel că pe lângă cererea pe care a adresat-o instituţiilor abilitate printr-o plângere penală pentru abuzul în serviciu a unor membri ai Comisiei de anchetă, Ridzi a cerut şi "aplicarea imediată a Regulamentului Camerei Deputaţilor în materia sancţiunilor, fie că vorbim de cele prevăzute expres în capitului 4, secţiunea 5, fie că ne referim la sancţiunea specifică actelor nule de drept, respectiv invalidarea Raportului Comisiei de anchetă".

"Problema pe care eu însă astizi o ridic nu ţine neapărat de fondul cauzei ci este mai degrabă de procedură parlamentară, iar prin decizia voastră va trebui să creaţi un precedent în practica naostră, respectiv să legitimaţi sau nu paralelismul între o comisie parlamentară de anchetă şi o anchetă judiciară desfăşurată de procurori", le-a mai pus în vedere parlamentarilor Monica Iacob-Ridzi.

"Problemele majore ale României nu trebuie rezolvate prin fabricarea unor scandaluri politice, prin declaraţii belicoase făcute la ore deamximă audienţă, prin circ ieftin", a continuat fostul ministru pe un ton care ia- deranjat pe deputaţii prezenţi în sală, care au început să vocifereze şi să huiduie. "Văd că vă deranjează ce vă spun, puţin respect dacă se poate", a replicat fostul ministru, continuând să acuze un anumit mod de a face politică.

"Vă cer să aveţi eleganţa şi înţelepciunea de a pune punct derapajului juridică-politic pe care Comisai parlamentară de anchetă l-a creat, menţinut şi promovat încă de la înfiinţarea ei şi dea reda demintate şi legalitate dezbaterilor din plen. Rămâne ca dumneavoastră să decideţi dacă acest mod dea face politică trebuie să continue. Rămâne ca dumneavoastră să opriţi corul demagogiei ieftine şi să analizaţi în raport de propriile noastre competenţe aici în parlament dacă putem suprapune Comisii parlamentare pestre anchetele procurorilor", a pledat deputatul PD-L, susţinând, la finalul discursului, că va face toate eforturile pentru a-şi demonstra nevinovăţia, pentru alegătorii săi şi pentru "sutele de mii detineri pentru care am văzut un alt mod de viaţă".

Votul final pentru raportul Comisiei juridice se va da în plenul de marţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite