Realitatea TV: Ponta a plagiat, spun experţii universităţii. Universitatea dezminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de experţi numită de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a concluzionat că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, transmite Realitatea TV. Potrivit Universităţii, Comisia de Etică nu a luat încă nicio hotărâre.

Raportul prezentat de postul Realitatea TV nu aparţine Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti. Astfel, Comisia nu îşi asumă concluziile prezentate de postul Realitatea TV.

În acest moment, la UB se desfăşoară şedinţa Comisiei de Etică a Universităţii, şedinţă în care se discută raportul acestei echipe de experţi.

Lucrările nu se vor încheia astăzi, ci mâine, când Comisia va lua o hotărâre.

Decizia Comsiei va fi făcută publică în zilele următoare, deoarece urmează câţiva paşi procedurali.

Hotărârea va fi anunţată în conferinţă de presă.

"Comitete şi comiţii"

Primii care au investigat cazul Ponta au fost membrii Consiliului Naţional de Etică. Acesta a fost restructurat de ministrul interimar Liviu Pop, schimbându-i membrii cu oameni propuşi de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Şeful noului Consiliu, de la Politehnica Bucureşti, şi-a dat demisia, invocând motive de sănătate.

Cazul a trecut apoi la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), format din 15 membri, între care academicieni şi specialişti recunoscuţi internaţional. Verdictul acestora a fost plagiat copy-paste, fără indicarea sursei. Ministrul interimar Liviu Pop a desfiinţat CNATDCU într-o cursă contracronometru, astfel că verdictul a fost declarat ilegal.

A fost apoi episodul Comisiei de Etică de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, când decanul a demisionat ca semn de protest în faţa refuzului Comisiei de Etică a facultăţii de a discuta plagiatul lui Victor Ponta.

În acest moment, Universitatea din Bucuresti are pe rol, la propria Comisie de Etică, acest caz.

Uite plagiatul, nu e plagiatul

Marţi, Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică a concluzionat că Ponta nu a plagiat, conform legislaţiei din 2003.

Comisia a constatat că: "Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării", relatează Mediafax.

Pe Contributors.ro, Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer, comentează: "Teoria asta, că dacă ai copiat 80 de pagini, fară să indici sursa în mod expres, nu se cheamă că ai plagiat pentru că respectă cerinţele academice din acea perioadă, este de tot râsul. Normele de citare corectă şi indicarea sursei au vreo 200 de ani vechime, cel puţin. Nu sunt după 2003. E suficient să consulţi orice articol ştiinţific sau teza de doctorat, din lumea «normală», anterioare anului 2003, să vezi care şi cum se citează şi se pun ghilimele".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite