Comisia Europeană nu se bagă în scandalul din Justiţia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană pare neliniştită de situaţia creată în justiţie după ultimele evenimente înregistrate la Bucureşti, conform postului de radio Deutsche Welle. România trebuie să

Comisia Europeană pare neliniştită de situaţia creată în justiţie după ultimele evenimente înregistrate la Bucureşti, conform postului de radio Deutsche Welle.

România trebuie să prezinte Comisiei Europene, până în octombrie 2007, un plan de acţiune prin care să arate cum intenţionează să-şi îndeplinească obiectivele stabilite la aderare, potrivit raportului prezentat în iunie de Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, nu a dorit să comenteze pentru D.W. declaraţiile făcute de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, care contestase unele aprecieri din raportul din iunie, referitoare la activitatea DNA. "Nu am de gând să răspund la întrebarea dacă anumite dosare au fost ascunse sau nu. Noi analizăm fapte, apoi subliniem ceea ce trebuie făcut şi propunem guvernului unde să intervină", a explicat Mark Gray, cu privire la raportul CSM privind activitatea DNA.

Purtătorul de cuvânt nu a vrut să comenteze diferenţa de viziune dintre raportul CSM privind activitatea DNA şi cel al Comisiei, din iunie, subliniind că Bruxelles-ul nu obişnuieşte să comenteze rapoarte interne şi se bazează pe propriile evaluări.

Vicepreşedintele CSM, Dan Chiujdea, a declarat ieri referitor la dezvăluirile din raport făcute de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, că niciun membru al Consiliului nu are dreptul să genereze discuţii pe marginea unui raport sau a unui act întocmit de direcţiile din cadrul CSM, într-un alt cadru legal, decât plenul sau secţia. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a respins miercuri seară, la televiziunea publică, acuzaţiile privind manipularea politică a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anterior, DNA precizase că nu comentează acuzaţiile aduse.

Băeşu: Macovei şi Băsescu, beneficiarii războiului DNA - Chiuariu

Deputatul PSD George Băeşu a declarat ieri că beneficiarii scandalului dintre DNA, CSM şi ministrul justiţiei sunt procurorii DNA vizaţi de raportul CSM, şeful DNA, Daniel Morar, fostul ministrul al justiţiei Monica Macovei şi preşedintele Traian Băsescu. El a explicat că Morar este criticat în raportul CSM şi urmăreşte diminuarea acuzaţiilor care i se aduc, Macovei este cea care l-a propus pe acesta în funcţie după proceduri create de ea, iar Băsescu este cunoscut ca protectorul Monicăi Macovei şi sfătuitorul de taină al lui Daniel Morar.

Grupul PSD din Camera Deputaţilor au trimis ieri o scrisoare la CSM în care cer Consiliului să propună de urgenţă măsuri pentru deblocarea conflictului din justiţie. Potrivit scrisorii, Morar a plasat DNA în război cu toţi cetăţenii care "au îndrăznit să aibă alte opinii decât Monica Macovei şi preşedintele Traian Băsescu", dar şi cu mediile de afaceri care "refuză să-şi facă strategiile pe baza indicaţiilor de la Cotroceni".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite