VIDEO Comisarul-judoka, prins cu şpagă de „gagica DaNA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul Gabriel Munteanu a fost reţinut când lua mită de la candidaţii la Şcoala de subofiţeri de la Câmpina. Comisarul de poliţie Gabriel Munteanu, multiplu campion naţional la judo şi membru al lotului olimpic al României, a fost avertizat, printr-un SMS, că este filat de DNA.

VEZI VIDEO AICI!

„Eşti urmărit. Gagica DaNA e cu ochii pe tine!", a fost SMS-ul primit la 1 septembrie 2010 de către Gabriel Munteanu (37 de ani) de la o persoană încă neidentificată care a folosit o cartelă telefonică de tipul prepaid. Cinci candidaţi ar fi fost favorizaţi de poliţist la probele eliminatorii de „aptitudini fizice", în sesiunea august - septembrie 2010, la admiterea la Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr" din Câmpina: Andrei Roman, Victor Haimana, Ionel Pleşa, Cosmin Mihai Danciu şi Iulian Dumitru.

Mai citeşte şi:

Poliţist, multiplu campion la Judo, arestat pentru mită

Din convorbirile telefonice purtate de Gabriel Munteanu şi interceptate de SRI, modul de operare era destul de simplu: comisarul de poliţie era contactat de candidaţi sau de intermediari, care promiteau bani sau alte bunuri şi solicitau aranjarea, fie la subcomisia la care era ofiţerul, fie la alte subcomisii, a promovării examenului la proba eliminatorie sportivă.

Astfel, timpii scoşi de candidaţi erau modificaţi, iar rezultatele erau îmbunătăţite pe foaia de examen. Anchetatorii au arătat că acest lucru a fost posibil întrucât la aceaste probe nu exista o contracronometrare. Multiplu campion la judo, Munteanu a fost component de bază al lotului naţional şi olimpic al României.

Şpaga-n peşti

Doi saci cu zarzvaturi şi doi peşti, plus promisiunea unor sume de bani ar fi primit Munteanu, la 30 august 2010, de la Ştefan Roman. Fiul „mituitorului", Andrei Roman, voia să fie sigur că va ajunge om al legii. Rolul de intermediar l-a jucat un amic al poliţistului, agentul-şef Jan Costea.

Când a fost vorba de bani, poliţistul l-a avertizat pe intermediar: „Am ridicat ştacheta la băieţi, faţă de ce era". „Să intre cu primele zece persoane şi să tragă bileţelele din stânga lui, primul, al doilea, al treilea, că el de la tine o să înceapă", îl sfătuieşte poliţistul. După promovarea probei, Jan Costea şi-a sunat amicul şi i-a transmis mulţumiri din partea „omului ăluia", şi că acesta „doreşte să se întâlnească şi că e dispus".

„Pentru câte hectare ai rezolvat?", îl întreba Munteanu, la 25 august, pe un alt intermediar, Marian Sandu. „Am rezolvat pentru şase hectare", a venit răspunsul promit. Procurorii susţin că cei doi vorbeau, de fapt, despre suma de 600 de euro, promisă de unul dintre candidaţi,Victor Haimana, să promoveze probele.

„E bine că m-ai anunţat în timp util, voi rezolva 100%", îl asigură ofiţerul. „La ora patru, haimanalele ies pe centură", i-a mai spus acesta, făcând referire la faptul că proba sportivă în cazul acestui candidat începea la ora 16.00. La 28 august, o echipă de supraveghere operativă a DGIPI l-a filmat  pe intermediar cum i-a dat banii lui Munteanu.

SMS-ul de avertisment

Munteanu a adunat de-a lungul vremii mai multe medalii  Foto: Judoinfo.At



În timp ce echipele de filaj ale DGIPI îl urmăreau pe Munteanu, poliţistul a  primit, la 1 septemebrie 2010, un SMS: „Eşti urmărit. Gagica DaNA e cu ochii pe tine".

Mesajul a  fost trimis de pe o cartelă prepaid, ce urmează a fi identificată de procurori. Una dintre posibilele scurgeri de informaţii din anchetă ar putea fi de la Ştefan Roman, care iniţial, la 31 august 2010, a colaborat cu DNA, dar ulterior a refuzat colaborarea.

DNA a descoperit că acesta l-a vizitat, fără să anunţe procurorii, pe Munteanu, şi că l-a avertizat telefonic „că lucrurile nu sunt în regulă". Ca urmare, Munteanu l-a sunat pe alt intermediar, Florin Petraş, să nu se mai întâlnească la Braşov, pentru „partea" candidatului Pleşa. 

Profesor de Educaţie Fizică şi Autoapărare

La Şcoala de subofiţeri de la Câmpina, Munteanu avea gradul de comisar de poliţie şi era  profesor în cadrul catedrei de „Educaţie Fizică şi Autoapărare". La examenul de admitere era membru al subcomisiei nr. 3, dar candidaţii protejaţi de el au promovat la alte subcomisii. DNA susţine că ofiţerul-judoka avea influenţă în rândul colegilor săi de la catedră.

Susţine că este nevinovat

Procurorii anticorupţie l-au reţinut, la 2 septembrie, pe Gabriel Munteanu şi l-au acuzat de luare de mită şi de trafic de influenţă. Tribunalul Bucureşti a emis, la 3 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. În faţa judecătorului, poliţistul a declarat că nu a pretins, nu a acceptat promimisiuni şi nu a primit bani sau alte folosase materiale. El a spus că, deşi a primit numeroase mesaje cu numărul şi numele candidaţilor, le-ar fi răspuns acestora să nu-l mai contacteze.

Proba sportivă, 500 de euro

image

Gabriel Munteanu (în alb), în timpul unui concurs  Foto: Judoinfo.At



Candidatul Ionel Pleşa a povestit procurorilor că a  fost respins la admiterea din 2009, la vizita medicală, dar că atunci a aflat că suma percepută de Munteanu ar fi fost de 500 de euro. Rolul intermediarul a  fost jucat de Florin Petraş.

La o zi după ce candidatul a trecut proba, 27 august, poliţistului l-a sunat pe intermediar, nemulţumit că nu a primit banii: „Omul tău şi-a făcut treaba, dar n-a mai dat un semn" şi i-a comunicat suma care-i trebuia remisă pentru serviciile sale: „vreo patru e mult?" (400 de euro-n.r.). 

Poliţistul a  avut grijă să adauge că este „ca anul trecut, dar mai puţin cu 1-0 la Steaua". La 31 august, intermediarul şi poliţistul au stabilit să se întâlnească la Braşov.

Mihai Cosmin Danciu a promovat la proba sportivă pe propriile merite. Totuşi, pentru a fi sigur, anterior el a făcut o înţelegere cu poliţistul, aşa că, la 25 august, l-a sunat pe acesta şi l-a întreabat dacă, „să mai dea ceva".

„N-a luat mama salariul!"

Nemulţumit de întrebare, Munteanu i-a replicat „păi da, dacă am discutat, asta e. Ai comandat, plăteşti. Dacă vrei, de siguranţă, trebuie să plăteşti". Poliţistul i-a mai comunicat că unul dintre prietenii lui Danciu, Iulian Dumitru, şi el candidat, nu era pregătit, şi a necesitat o intervenţie mai importantă.

„Pentru Iulică e ceva mai mult, fiindcă el n-a fost ca tine", i-a atras atenţia Munteanu. Plata părţii lui Danciu a fost amânată pentru 6-7 ­septembrie, potrivit unei interceptări de la 30 august: „Atunci trebuie să ia mama salariul".  Tânărul i-a promis că-i va da banii, chiar dacă nu va promova proba scrisă. „Da, mă, da!", i-a răspuns Munteanu.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite