Comasarea şcolilor pune dascăli pe liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţământul românesc, criticat indiferent de culoarea politică
Învăţământul românesc, criticat indiferent de culoarea politică

În timp ce sindicatele trag de timp în alegerea viitorilor şomeri, Ministerul Educaţiei găseşte alte soluţii pentru disponibilizări. Singura măsură luată în privinţa concedierilor din învăţământul preuniversitar este cea de comasare a şcolilor în mai multe judeţe.

Până acum, în judeţul Mehedinţi, cel puţin 40 de şcoli ar urma să fie comasate, în principal, din cauza numărului mic de elevi.

Mulţi directori de şcoli din acest judeţ s-au plâns că numărul copiilor este în scădere, iar primăriile nu mai pot susţine cheltuielile cu aceste unităţi.

„Vor fi probleme nu numai pentru personalul didactic, ci şi pentru cel nedidactic. Încă nu am hotărât ce posturi se vor reduce, dar cred că vom renunţa şi la serviciile unor îngrijitori din şcoală", susţine Marinela Butaru, directorul şcolii din Husnicioara (Mehedinţi).

12.000 de posibili şomeri

În judeţul Gorj, inspectoratul şcolar a anunţat că 20 de şcoli ar urma să fie comasate, în special cele în care sunt prea puţini elevi la clase.

Estimările arată că dintre cele 15.000 de posturi care vor fi reduse, 3.000 sunt neocupate în prezent.

Pentru restul locurilor, sindicatele susţin că aşteaptă salarii compensatorii pentru profesorii care vor fi daţi afară începând cu 1 septembrie.

„Din păcate, nu am obţinut nimic concret despre criteriile pentru disponibilizările pe care ministerul vrea să le facă începând cu 1 septembrie", a declarat, ieri, la sfârşitul întâlnirii Comisiei pentru Dialog Social, Marius Nistor, directorul executiv de la Federaţia „Spiru Haret".

Săptămâna trecută, sindicaliştii au pichetat ministerul, dar fără nicio promisiune clară în privinţa disponibilizărilor.

Alţi viitori şomeri

Circa 10.400 de oameni vor fi disponibilizaţi de la CFR. Cei mai mulţi, 8.500, vor fi daţi afară de la CFR Marfă.

De la începutul anului, alţi 4.700 de angajaţi din cele trei companii au fost pensionaţi. Alţi 16.700 de angajaţi din administraţia publică locală sunt pe listele negre, alături de 3.000 din asistenţa socială. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va disponibiliza 2.500 de oameni din sistemul sanitar.

MAI CITEȘTE ȘI:

Început de semestru cu îndemnuri la proteste pentru dascălii arădeni

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite