Comando pentru vânarea ursului ucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr a fost sfâşiat de un urs. Ministerul Mediului a dat avizul pentru uciderea acestuia Oraşul de sub Tâmpa a devenit un soi de bârlog pentru urşii din pădurile braşovene.

Un tânăr a fost sfâşiat de un urs. Ministerul Mediului a dat avizul pentru uciderea acestuia

Oraşul de sub Tâmpa a devenit un soi de bârlog pentru urşii din pădurile braşovene. Animalele se apropie nestingherite de case, iar de multe ori devin agresive.

Un bărbat de 20 de ani a fost omorât joi noaptea de un urs pe aleea de sub Tâmpa. Corpul a fost găsit dimineaţa, la mai puţin de 500 de metri de centrul oraşului, într-o zonă unde zilnic se plimbă sute de oameni, de către un braşovean care îşi plimba câinele.

"Persoana a fost atacată pe liziera de pădure. În zona unde a fost găsită victima sunt urme de sânge şi se vede că ursul a târât cadavrul 5 - 6 metri în pădure încercând să-l îngroape. Nu a putut şi l-a lăsat acolo", a declarat Flavius Bărbulescu, directorul Serviciului de Gestionare a Animalelor din cadrul Primăriei Braşov.

Potrivit poliţiştilor, tânărul avea o alcoolemie de 2 la mie şi prezenta urme de violenţă, semn că s-a luptat cu animalul. Autorităţile presupun că omul ar fi fost omorât de o ursoaică.

Prea mulţi urşi

După ce Ministerul Mediului şi-a dat acordul pentru sacrificarea animalului, trei echipe de vânători au plecat în căutarea acestuia. George Scripcaru, primarul Braşovului, a spus ieri că în pădurea de sub Tâmpa trăiesc 45 de urşi, în condiţiile în care specialiştii susţin că ar fi loc pentru maximum 20 de exemplare.

Oficialii braşoveni mai spun că au sesizat de nenumărate ori Ministerul Mediului referitor la atacurile urşilor, dar instituţia nu a luat nicio măsură pe motiv că urşii sunt o specie protejată.

Situaţia a scăpat de sub control

Singura măsură luată a fost capturarea urşilor găsiţi pe domeniul public. Autorităţile fac însă apel la cetăţeni să nu mai intre în zonă după ora 20.00, pentru a nu se expune pericolului de a fi atacaţi de urşi.

Specialiştii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice spun că, dacă în urmă cu 10-15 ani ursoaicele aveau cel mult doi pui, acum animalele ajung să aibă, în unele cazuri, de două ori mai mulţi pui.

De aici, lipsa hranei în habitatul lor natural, fapt care a determinat animalele să se apropie de zona urbană, unde a găsit resturi menajere din belşug. Ramon Jurj, specialist ICAS, spune că animalul care a provocat ultima victimă a avut un comportament deviat, iar în mod normal nu ar fi trebuit să atace omul.

În anul 2007, potrivit MMDD, în Braşov erau aproximativ 650-700 de urşi, iar în 2008 numărul acestor animale a crescut, dar nesemnificativ.

Sfaturi pentru evitarea incidentelor

1. Nu fotografiaţi animalele. Animalul se poate speria şi deveni agresiv.
2. Nu lăsaţi resturi de mâncare în apropierea caselor de vacanţă, urşii atacă dacă sunt surprinşi asupra hranei.
3. Nu va apropiaţi de animale. Ursoaicele atacă mai ales dacă sunt însoţite de pui.

Atacurile urşilor

Septembrie 2004. Trei bărbaţi, printre care şi un turist englez, au fost atacaţi de urşi.

Octombrie 2004. Un urs turbat a atacat 12 persoane, dintre care două au murit.

Iunie 2006. Un braşovean a fost atacat de o ursoaică cu pui în pădurile din Noua. Un băiat de 15 ani care se plimba pe un drum forestier a fost atacat la câţiva metri de casă.

August 2006. Un braşovean de 71 de ani a fost sfâşiat de un urs, la nici 200 de metri de casă, în liziera pădurii.

Iunie 2007. O turistă din SUA a fost ucisă şi alta a fost rănită de un urs, la Buşteni.

Iulie 2007. Un bărbat a fost atacat de un urs în Zărneşti, iar un cioban care a încercat să-şi salveze oile din stâna atacată de urs a fost omorât.

Mai 2008. O ursoaică şi puiul ei au intrat într-o clădire din centrul Braşovului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite