Comandă unică pentru spionii militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele de informaţii din Armata României vor avea o conducere unică, asigurată de comandamentul Brigăzii de Informaţii Militare. Comandamentul s-a constituit oficial la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o ceremonie organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

La inaugurarea comandamentului Brigăzii de Informaţii au participat o serie de oficialităţi, printre care s-au numărat ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein şi directorul structurii de informaţii a NATO, doamna Karen Laino. Deşi invitat, preşedintele Băsescu a lipsit de la ceremonie, fiind înlocuit de consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota.

Comandamentul va fi la Buzău
Brigada de Informaţii Militare va fi subordonată Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Comandamentul brigăzii va funcţiona la Buzău şi va coordona cele trei batalioane de informaţii ale Armatei Române, destinate culegerii de informaţii din surse umane (HUMINT- HUman INTelligence), din imagini (IMINT - IMagery INTelligence) şi din comunicaţiile radio (SIGINT - SIGnals INTelligence). Cel mai vechi dintre ele este batalionul HUMINT de la Buzău, înfiinţat în anul 1996. Comandantul batalionului, colonelul Lucian Foca, este acum promovat în funcţia de comandant al Brigăzii de Informaţii Militare.

Instruire cu ofiţeri americani şi aplicaţii practice în Afganistan şi Irak

Militarii români din Brigada de Informaţii sunt pregătiţi cu ajutorul unor instructori din SUA, Marea Britanie, Turcia şi Israel. Unii dintre militarii Brigăzii au participat la misiuni în Afganistan şi Irak, unde au folosit şi avioane de cercetare fără pilot (UAV).
Acţiunea de prezenare a comandamentului Brigăzii de Informaţii a inclus şi un exerciţiu demonstrativ al militarilor Detaşamentului Special de Protecţie şi Intervenţie din subordinea DGIA, în cooperare cu Serviciul Medical Militar de Urgenţă al Ministerului Apărării. În acest context s-a desfăşurat şi o acţiune de prezentare a mijloacelor tehnice din dotarea Brigăzii de Informaţii – automobile Humvee şi un avion fără pilot Shadow.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite