Comandă specială: caltaboşi şi tobă pentru diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ELENA HALCU
Foto: ELENA HALCU

În preajma Sărbătorilor, firmele de mezeluri exportă, săptămânal, zeci de tone de produse tradiţionale din carne, care ajung pe mesele românilor din Italia, Spania şi Cipru. Magazinele şi firmele de distribuţie din străinătate au profitat de numărul mare de imigranţi şi le-au cerut firmelor interne să le livreze periodic produse made in Romania.

Sarmalele, cârnaţii preparaţi în casă, caltaboşul şi toba sunt nelipsite de pe mesele tuturor românilor în perioada Sărbătorilor de iarnă. De Sărbători, bucătăria noastră e preferată şi de conaţionalii noştri care lucrează peste hotare şi care iau cu asalt magazinele specializate în produse tradiţionale româneşti.

Comercianţii din diaspora, dar şi producătorii din România au mirosit businessul şi s-au asociat. Astfel, săptămânal, din România pleacă zeci de tiruri încărcate cu produse tradiţionale româneşti.

Unul dintre cei mai mari exportatori intracomunitari este producătorul de carne Carniprod din Tulcea, care vinde, săptămânal, două tone de tobă, lebăr şi caltaboş în Spania şi în Italia.

„Iniţial, am fost contactaţi de o firmă de distribuţie din Italia care ne-a propus să le furnizăm produse româneşti deoarece au cerere foarte mare din partea imigranţilor. Vindem tot timpul anului, dar acum, în preajma Sărbătorilor, cererea creşte cu peste 20%", ne-a explicat Nicolae Ciuleac, preşedintele Carniprod. De asemenea, producătorul Gepeto Constanţa vinde în Spania, Italia şi Cipru, caltaboşi şi cârnaţi de casă, potrivit datelor companiei.

Cabanos made in Spania

Compania multinaţională Campofrio, cu sediul central în Spania, le-a cerut reprezentanţilor filialei sale din România reţetele originale de şuncă, de cârnaţi şi de cabanoşi pentru a putea oferi astfel de produse românilor din Peninsula Iberică. „Ideea a venit de la Carrefour Spania, care au avut multe cereri din partea românilor ", ne-a declarat Ovidiu Wencz, preşedintele Campofrio România.

Preţuri mari în străinătate

Băcăuanul Cătălin Burleanu administrează o afacere în cea mai mare piaţă din Torino, unde vinde produse româneşti şi carne preparată după reţetele româneşti. „Cu două săptămâni înainte de Crăciun, avem program prelungit în fiecare zi pentru a face faţă cerinţelor, iar vânzările se dublează", a declarat Burleanu.

Potrivit acestuia, mulţi români cumpără în luna decembrie intestine de porc pentru că vor să-şi facă singuri cârnaţii. Totodată, se vând bine şi organele de porc, numai bune pentru prepararea tobei şi a caltaboşului.

Tot în Torino i-am întâlnit şi pe Elena Filipiu şi pe Dan Dumitru, care se pregătesc intens de Sărbătorile de iarnă. „Facem în fiecare an sarmale, piftie, tochitură, iar pentru a le pregăti cumpărăm produse româneşti de la magazinele din Porta Palazzo", spune Elena Filipiu.

La fel se pregătesc şi românii din Spania, dar care se plâng că produsele se scumpesc foarte mult în această perioadă. „Un kilogram de piept de porc costa anul trecut, în Zaragoza, 6,5 euro, iar acum a ajuns la opt. De asemenea, un cozonac costă 6 euro bucata, mai scump cu un euro faţă de 2008", a exemplificat Carmen Anghel (54 de ani), originară din Târgovişte şi care locuieşte în Zaragoza. Au mai contribuit şi Ioana Popa, Roxana Glăvan şi Laura Chiva

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite