Columbia şi Statele Unite vor semna acordul de apărare columbo-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Columbia şi Statele Unite vor semna acordul de apărare columbo-american
Columbia şi Statele Unite vor semna acordul de apărare columbo-american

Columbia şi Statele Unite vor semna, azi, un acord militar controversat în America de Sud ce va permite armatei americane să facă uz de cel puţin şapte baze în Columbia, a anunţat joi seară Ministerul columbian al Afacerilor Externe.

Semnarea va avea loc "în timpul unei ceremonii foarte scurte la Palatul San Carlos", sediul MAE de la Bogota, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. El a precizat că acordul va fi semnat de şeful diplomaţiei columbiene Jaime Bermudez şi de ambasadorul Statelor Unite în Columbia William Brownfield.

Textul, destinat potrivit Washingtonului şi Bogotei să întărească lupta antidrog şi antigherilă, va fi în vigoare timp de zece ani şi va permite mai ales armatei americane să utilizeze şapte baze în Columbia, un acord compensând din plin închiderea în septembrie a singurei baze americane în America de Sud, în portul ecuadorian Manta.

El autorizează prezenţa pe teritoriul columbian a 800 de militari şi 600 de civili în cadrul acestor operaţiuni.

Anunţul semnării acordului a declanşat în regiune o controversă puternică, provocând chiar desfăşurarea unui summit extraordinar al Uniunii Naţiunilor din America de Sud  în Argentina, la 28 august.

În declaraţia publicată la sfârşitul acestui summit, ţările membre au semnalat că prezenţa de trupe străine în regiune nu trebuie în niciun caz să aducă atingere suveranităţii sau integrităţii lor.

Vecinii Columbiei, mai ales Venezuela şi Ecuador, se tem că unele operaţiuni le-ar viza şi ar putea fi conduse de pe solul columbian, mai ales în materie de informaţii, ceea ce Washingtonul dezminte.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, a cărui ţară împarte peste 2.000 de kilometri de frontieră cu Columbia, a denunţat astfel "minciuna şi cinismul" din jurul semnării acordului şi a acuzat "imperiul" american de a se fi lansat într-o "nouă ofensivă războinică vizând America de Sud", notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite