Bucureşti: Naum Ciomu doreşte să anuleze decizia Curţii Colegiului Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Naum Ciomu doreşte să anuleze decizia Curţii Colegiului Medicilor
Bucureşti: Naum Ciomu doreşte să anuleze decizia Curţii Colegiului Medicilor

Naum Ciomu, medicul condamnat în 2007 pentru malpraxis, cere Tribunalului București să anuleze decizia Colegiului Medicilor Bucureşti prin care i s-a interzis să practice medicina, susținând că prin sentința dată în cazul său are interdicţie să practice chirurgia urologică, nu medicina "în general".

Astfel, medicul Ciomu a depus pe 25 mai, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului București, o acțiune împotriva Colegiului Medicilor București (CMB), în care cere instanței să anuleze decizia instituției din 30 ianuarie 2009, prin care i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului şi, implicit, dreptul de a practica medicina.

Potrivit deciziei CMB, contestată de Ciomu, acestuia i s-a retras calitatea de membru al Colegiului și, implicit, dreptul de a practica medicina, pe baza sentinței penale numărul 31 din 9 ianuarie 2007, a Judecătoriei Sectorului 5, potrivit căreia s-a luat față de medic ”măsura de siguranță a interzicerii de a ocupa profesia de medic primar chirurg urolog”.

În acțiunea depusă la Tribunalul București, Naum Ciomu susține că decizia CMB excede sentinței penale pronunțate de Judecătoria Sectorului 5 și rămasă definitivă la Curtea de Apel București, deoarece ”instanța a luat măsura de siguranță a interzicerii exercitării activității de chirugie urologică, nu a profesiei de medic, cum greșit a reținut Colegiul Medicilor”.

Naum Ciomu susține că, după ce i-a fost comunicată decizia din ianuarie a CMB, a făcut în luna martie o contestație prin care a solicitat atât motivarea, cât și anularea respectivei decizii, pe motiv că este ilegală. Fiind nemulțumit de răspunsul primit de la Colegiu, a făcut o a doua contestație, la care nu a primit răspuns până în momentul înaintării acțiunii din instanță. Mai mult, susține medicul, Colegiul nu a respectat procedurile în vigoare în ceea ce privește emiterea de acte administrative, deoarece nu i-a permis să atace, la Comisia Superioară de Disciplină, decizia din 30 ianuarie.

De asemenea, se mai arată în acțiune, Colegiul Medicilor București a comunicat decizia luată în cazul său către spitalul unde este angajat fără a aștepta împlinirea termenul de 15 zile, prevăzut de Statutul și Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din România, timp în care hotărârea putea fi contestată.

De cealaltă parte, la primul termen al procesului, reprezentanții CMB au depus o întâmpinare, în care arată că instituția nu are obligația legală de a interpreta decizia luată în cazul medicului Ciomu. Mai mult, reprezentanții Colegiului au invocat excepția prematurității acțiunii depuse de către Ciomu, pe motiv că acesta trebuia să se adreseze inițial instituției, cu o cerere de revocare a deciziei contestate, și abia apoi instanței.

Procesul urmează să fie reluat de magistrații de la Tribunalul București pe 28 octombrie.

Doctorul Naum Ciomu a fost condamnat, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din 10 noiembrie 2008, la un an cu suspendare pentru vătămare corporală şi  la plata sumei de 500.000 de euro daune morale, în solidar cu Spitalul Panduri din Capitală.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este prima decizie definitivă a unei instanţe din România în cazul unui medic acuzat de malpraxis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite