Colegele i-au spus că moare dacă se vaccinează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Gădălean, mama Sânzianei, povesteşte că şi-a imunizat fetiţa împotriva cancerului de col uterin întrucât mama ei a murit de cancer la numai 54 de ani. Părinţii nu se lasă convinşi cu niciun chip să-şi vaccineze fetiţele. Campania iniţiată acum două săptămâni de Ministerul Sănătăţii a costat 23 milioane de euro. 

Elena Gădălean este una dintre puţinele mămici din Cluj care a fost de acord cu vaccinarea fetiţei sale, Sânziana. „Am acceptat pentru că mama mea a murit de cancer la numai 54 de ani. Atât medicul de familie, cât şi oncologul mi-au recomandat să-i fac copilului vaccinul. Am avut temeri, dar am trecut peste ele”, ne-a spus Elena.

Mama fetiţei de clasa a IV-a susţine că la şcoală colegele Sânzianei i-au spus că va muri dacă va face vaccinul. Elena Gădălean adaugă că medicul i-a făcut elevei de 11 ani un control amănunţit înainte de a fi injectată.

Sânziana a fost, de altfel, singura elevă de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca care a fost vaccinată.  La nivelul judeţului Cluj, doar 43 de eleve de clasa a IV-a, din 2.812, au acceptat vaccinul împotriva virusului HPV.

Deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că până acum au fost imunizate 30% din cele 110.000 de eleve incluse în  program, cifrele obţinute de la inspectoratele şcolare par să indice o altă realitate.

În Capitală, numai 200 din 5.800 de eleve au fost vaccinate. Potrivit lui Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Şcolar Municipal Bucureşti, aceasta înseamnă cam 32-35 de eleve în fiecare sector.

“Noi am făcut şedinţe cu părinţii, le-am explicat, dar ei nu au fost de acord”, ne-a declarat Carmen Toma, directoare la Liceul “Alexandru Vlahuţă” din Capitală. La şcoala “Sfinţii Voievozi”, părinţii au cerut timp de gândire.

Campanie amânată în Olt

În judeţul Olt, conducerea Autorităţii de Sănătate Publică a decis amânarea campaniei de vaccinare până când personalul sanitar şi părinţii fetelor vor fi complet informaţi despre acest vaccin.

Potrivit directorului instituţiei, Marinela Madan, până acum nici o fată din judeţ, din totalul celor 2.430 de eleve, nu a fost vaccinată împotriva HPV. În judeţul Suceava, doar 17 fete din clasa a IV-a au fost vaccinate, dintr-un total de 4.439, în timp ce la Iaşi doar 230 de fetiţe din 4.600 vor fi imunizate.

„Peste 2.000 de părinţi au refuzat vaccinul, iar 300 dintre tutorii fetelor de clasa a IV-a nici nu s-au prezentat la informările din şcoli”, a declarat dr. Irina Mitroi, director interimar al Autorităţii de Sănătate Publică Iaşi.

Şefii instituţiei îşi pun speranţa că restul de aproape 2.200 de părinţi vor fi mai receptivi la mesajele campaniei de vaccinare. În caz contrar, vor rămâne nefolosite peste 4.000 de doze de vaccin.

 În Timiş, doar 30 de fete din 2.580 au fost imunizate împotriva cancerului de col. “Am căutat informaţii peste tot: la  televizor, în ziare şi pe Internet, deoarece  reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu ne-au lămurit suficient”, ne-a spus Cristina Popa, o mamă care nu a acceptat ca fetiţa ei să fie vaccinată pe motiv că aceasta este prea mică. 

Vaccinul expiră în 2010

Campania de imunizare a costat 23 de milioane de euro. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că vaccinul neutilizat se va introduce în circuitul  medical în toamna lui 2009, odată cu reluarea calendarului de imunizare. Vaccinul este valabil până în anul 2010.

„Risc de un milion de ori mai mare dacă nu te vaccinezi“

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, speră ca în următoarele luni să dispară teama şi frica generalizată de acest vaccin. „Este o isterie generată de lipsa informării. Eu mi-am vaccinat fiica acum un an. Am plătit 1.400 de lei din buzunarul propriu pentru a-i face acest vaccin care era nou pe piaţă“, afirmă medicul.

„Cancerul de col uterin nu este o glumă. Este adevărat că există riscuri şi efecte secundare, dar chiar şi o banală aspirină pe care o luăm nu este lipsită de reacţii adverse. Trebuie să punem în balanţă ce riscuri sunt şi să-l alegem pe cel mai mic.

Despre vaccinul împotriva HPV ştiu că, dacă nu îl faci, riscul de a dezvolta cancerul de col uterin este de un milion de ori mai mare“, a mai spus dr. Tănăsescu.

Medicul susţine că până în prezent, în România, 20.000 de fete şi femei şi-au făcut acest vaccin, contra cost.

Campanie în 17 ţări din UE

17 state din UE au introdus, gratuit, vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare. În Austria, Danemarca, Grecia, Italia şi Germania, imunizarea se face la fetiţe de 12 ani, în timp ce în Belgia sunt vaccinate elevele cu vârste între 10 şi 13 ani.

Peste 30 de milioane de doze de vaccin s-au folosit până în prezent în întreaga lume. Se estimează că patru femei din cinci se pot infecta cu HPV în timpul vieţii. România este pe primul loc în UE la incidenţa cancerului de col uterin, 3.000 de noi cazuri fiind depistate anual.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite