Colecţii rare la Muzeul din Sebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţii rare la Muzeul din Sebeş
Colecţii rare la Muzeul din Sebeş

Instituţia deţine o maşină de pompieri de acum 150 de ani, dar şi obiecte colecţionate de exploratorul Franz Binder. Muzeul din Sebeş reprezintă o oază de linişte şi de cultură într-un oraş sufocat de traficul auto.

Muzeul funcţionează în clădirea denumită „Casa Zapolya“, monument istoric amplasat în centrul oraşului, lângă Primărie. Clădirea a fost construită din piatră în secolul al XV-lea şi mărită substanţial în secolul imediat următor. În secolul al XV-lea casa era un mic palat, construit în stil gotic, ce a servit ca sediu al Dietei Transilvaniei, iar mai târziu ca reşedinţă a voievozilor provinciei.
Aici a murit, la 21 iulie 1540, fostul rege al Ungariei, Ioan Zapolya, eveniment de care se leagă denumirea clădirii. Este muzeu din 1951 şi a fost restaurată în perioada 1960 - 1962. Din anul 2001 instituţia se numeşte Muzeul Municipal „Ioan Raica“.

Colecţie de etnografie universală

„Avem norocul să deţinem colecţii foarte variate, pornind de la vechea colecţie de etnografie universală, ce au aparţinut exploratorului Franz Binder, până la cele de arheologie şi artă plastică ale lui Sava Henţia“, a spus Radu Totoianu, directorul muzeului. În curtea interioară a clădirii se află expusă o veche maşină de pompieri, care a fost recondiţionată. „Este maşina de pompieri a oraşului din anul 1860“, a precizat directorul Radu Totoianu. Maşina de pompieri era trasă de cai şi folosea forţa aburului pentru a pompa apa necesară stingerii incendiilor.
Dintre obiectele aduse la Sebeş de exploratorul Franz Binder (1820 - 1875) se remarcă un ou de struţ ornat cu medalioane ale unor clădiri. Se presupune că a fost achiziţionat în perioada când Binder era vice-consul la Khartum, capitala Sudanului.
Alte obiecte valoroase sunt un sceptru din os, descoperit în zona localităţii Lancrăm, un paloş al călăului folosit în Evul Mediu pentru executarea sentinţelor capitale, un ceas în stil Rococo în formă de turn şi Noul Testament de la Bălgrad, realizat în anul 1648. Muzeul expune şi colecţii de port popular românesc şi săsesc, mobilier, ţesături, ceramică specifică zonei şi icoane pe lemn şi sticlă realizate de meşteri din Laz, Lancrăm, Loman şi Răhău. Programul de vizitare este marţi - vineri, între orele 8.00 - 18.00, iar sâmbăta şi duminica în intervalul orar 10.00 - 16.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite