Poliţiştii şi instructorii auto reţinuţi în dosarul permiselor ilegale aveau propriul limbaj codificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele implicate în scandalul carnetelor de condu­cere foloseau un limbaj codificat pentru a masca faptele de corupţie. Poliţiştii şi instructorii auto arestaţi în dosarul permiselor obţinute ilegal în Capitală, sub acuzaţiile de trafic de influenţă, luare şi dare de mită, acţionau ca în filmele cu mafioţi.

Limbaj codificat, întâlniri secrete şi porecle! Acestea sunt doar câteva dintre "ingredientele" folosite în ceea ce avea să se transforme în cel mai mare scandal de corupţie de la Direcţia Permise Auto şi Înmatriculări din Capitală.

Mai citeşte şi:

De sunt şoferii începători din România un pericol în trafic

Magistraţii au decis, săptămâna trecută, arestarea a 14 persoane, printre care şi patru subofiţeri de poliţie. Aceştia ar fi primit de la zeci de persoane între 200 şi 300 de euro pentru a le facilita obţinerea permisului auto la proba de traseu.

Agenţii de poliţie, examinatori în cadrul Direcţiei Permise Auto Bucureşti, Florentin Gheorghe, Nicolae Gheorghe, Ilie Dan şi Viorel Briceag, alături de zece instructori auto, au fost daţi de gol de interceptările telefonice realizate de SRI în acest dosar. În cadrul discuţiilor telefonice, subofiţerii şi instructorii auto foloseau numele mai multor ofiţeri superiori din cadrul Direcţiei Permise Auto.

Poreclele superiorilor

Procurorii susţin că cei suspectaţi de corupţie în acest dosar foloseau expresiile "Ochi albaştri", "Unchiu" şi "Marele blond" când vorbeau despre comisarul Stelian Bălşanu. Când spuneau "te-ai bărbierit", aceştia ar fi făcut aluzie la agentul Viorel Briceag, în timp ce în situaţia folosirii propoziţiei "nici prin Rahova n-ai fost" se făcea trimitere la agentul Nicolae Gheorghe. Mai mult, în referat apar şi numele altor ofiţeri din Direcţia Permise, precum şi poreclele care le erau atribuite. Astfel, comisarul Marian Lefescu, şeful Biroului Examinării Auto, era poreclit "Lefe" sau "Stăpânire", comisarul-şef Ştefan Gabriel - "Mamiţu", comisarul-şef Nicolae Petru - "Babulea", iar comisarul Florin Dunca - "Mustaţă". Elevii care urmau să dea şpaga erau numiţi "cadouri".

În cazul în care elevii "cu pile" picau "sala", erau numiţi "topor" sau "vânător". Potrivit unor surse judiciare, cercetările privindu-i pe ofiţerii superiori vor fi continuate de procurorii anticorupţie, având în vedere că din interceptările telefonice reiese că aceştia nu erau străini de "blaturile" din cadrul Direcţiei Permise Auto.

Mai scump pentru rromi

În situaţia în care elevul care susţinea proba practică era de etnie rromă, instructorii auto solicitau o sumă mai mare deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretindeau mai mulţi bani. Pentru desemnarea etniei rrome a candidaţilor, instructorii auto foloseau termeni: "creol", "mai negru", "e dat cu cremă", "ceva de culoare". În momentul în care un elev dintre cei avantajaţi la examen obţinea permisul auto, subofiţerii şi instructorii auto se felicitau reciproc, spunând şi că "s-au încheiat cu bine lucrările de amenajare", fapt pentru care urmau să fie livrate sumele de bani cerute drept şpagă. Nici cuvântul bani nu era folosit de cei în cauză, fiind folosite expresii de genul "caşca", "cărămizi", "palme" sau "lumânări". Întâlnirile dintre poliţişti şi instructorii auto pentru a pune la cale aranjarea unor examene auto aveau loc fie la locuinţele acestora, fie în locuri prestabilite. Înainte de a se întâlni, aceştia îşi dădeau bip-uri pe telefonul mobil sau se sunau şi aveau discuţii foarte scurte: "Hai acolo, avem de amenajat nişte spaţii".

Denunţuri

Ancheta în acest caz a pornit de la mai multe denunţuri ale unor elevi ai unor şcoli de şoferi din Capitală. Şpaga ar fi fost luată de instructori şi apoi împărţită cu poliţiştii.Banii erau daţi alături de un bileţel pe care erau trecute datele de identificare ale elevului care urma să treacă proba practică în schimbul mitei.

La 12 ianuarie, anchetatorii au realizat percheziţii la Direcţia Permise Auto Bucureşti, dar şi la locuinţele celor vizaţi, de unde au ridicat mai multe documente, printre care şi bileţelele pe care erau trecute numele celor care-şi "cumpăraseră" permisul auto.

Arestaţi

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, ieri, că toate cele 14 persoane arestate în dosarul permiselor din Capitală rămân în arest. Astfel, magistraţii au respins recursurile acestora împotriva deciziei de săptămâna trecută a Tribunalului Bucureşti, care a emis mandate de arestare pe numele lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite