Cod roşu la Institutul Oncologic Fundeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul Oncologic Fundeni a rămas fără două aparate de radioterapie
Institutul Oncologic Fundeni a rămas fără două aparate de radioterapie

Două dintre cele trei aparate de iradiere a bolnavilor de cancer s-au stricat din cauza suprasolicitării. Zeci de pacienţi au luat calea altor spitale sau au fost nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul. Spitalul are nevoie de 100.000 de euro pentru a pune în funcţiune măcar unul dintre aparatele stricate. De luni, Secţia de Radioterapie va funcţiona şi noaptea.

Cel mai nou aparat de radioterapie de la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti, cunoscut şi ca Institutul Oncologic Fundeni, are o vechime de opt ani. Acum nouă zile maşinăria s-a stricat din cauza suprasolicitării. Ieri, cel deal doilea accelerator de particule a clacat, din acelaşi motiv.

Mai citeşte şi:

Financial Times: Sistemul medical "muribund" din România suferă de pe urma reducerilor bugetare

Efectul „Giuleşti“: reguli absurde în spitale

„Acceleratorul Siemens, vechi de opt ani, are nevoie să i se schimbe rulmentul capului de iradiere. O astfel de piesă costă 100.000 de euro. Eu am 13 pacienţi care făceau terapie la acest aparat şi care au rămas pe dinafară. Pe alţi opt nou-veniţi a trebuit să-i trimit la alte spitale", a declarat dr Cristian Barbu, radiolog la Spitalul Fundeni.

Potrivit lui Barbu, spitalul e cuprins într-un program naţional prin care urmează să primească două sau trei aparate noi de radioterapie. „Un astfel de demers se finalizează însă în şase - opt luni de la data la care se face comanda", a explicat Barbu.

Iar bolnavii nu au timp să aştepte. Singura soluţie pe termen scurt rămâne repararea aparatului. Pentru a face rost de bani, managerul spitalului, dr Rodica Anghel, a întocmit un memoriu şi o notă explicativă pe care le-a depus la Ministerul Sănătăţii (MS). „Mi s-a promis că se va aproba", a declarat dr Anghel. Purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, spune însă că demersul managerului nu e suficient.

„Cei de la Institutul Oncologic trebuie să ne aducă un deviz al costurilor privind repararea aparatului, ca să ştim de câţi bani au nevoie", a declarat aceasta. Chiar dacă ministrul ar semna imediat decontul, acceleratorul tot n-ar putea fi repus în funcţiune foarte curând, întrucât piesa nu poate fi schimbată de oricine.

Potrivit lui Cristian Barbu, medic radiolog la institut, specialiştii de la Siemenes au rămas uimiţi când au auzit de defecţiunea de la Fundeni: „Au spus că niciodată nu s-a mai întâmplat să se strice o astfel de piesă şi că există un singur specialist în Europa pentru aşa ceva. Vasăzică, trebuie să aşteptăm expertul neamţ".

„Avem două noi acceleratoare lineare"

Aproximativ 400 de bolnavi de cancer erau programaţi în fiecare zi să facă radioterapie la cele două aparate care s-au defectat la Fundeni. În disperare de cauză, cei 15 medici radiologi au început să-şi redistribuie pacienţii pe la celelalte spitale bucureştene dotate cu aparatură pentru tratamentul prin iradiere - Colţea, Elias şi Spitalul Militar. Şeful Clinicii de Radioterapie Oncologică de la Colţea, Radu Bogdan Lişcu, spune că fiecare dintre cei cinci radiologi a preluat câţi pacienţi a putut:

„Da, de peste o săptămână ne vin oameni de acolo. Eu am vreo 12 persoane. Avem două acceleratoare lineare noi, destul de moderne. Au fost aduse acum câţiva ani, dar clădirea era în renovare şi s-au instalat abia în aprilie, anul acesta".

Au rămas pe cabaltron

Managerul institutului, dr Rodica Anghel, a confirmat defectarea celor două aparate: „Da, este adevărat, am rămas doar într-unul. Redistribuim oamenii la alte spitale".

Cobaltronul, singurul aparat anticancer care mai funcţionează în acest moment la Fundeni, nu poate trata decât 100 - 110 pacienţi pe zi. Ca să ajungă la 140 de persoane iradiate, medicii spitalului au decis ca, de luni, să mai introducă o tură, de noapte, între orele 23.00 şi 3.00.

„Am avut şedinţă azi (vineri - nota redacţiei) şi am decis să mai băgăm o tură. Astfel, sperăm să ajungem măcar la 140 de pacienţi
trataţi pe zi", spune medicul Cristian Barbu.

Trecerea pacienţilor de pe accelerator pe cobaltron înseamnă însă o nouă bătaie de cap: „Trecerea presupune recalcularea dozajului... e complicat!", explică radiologul.

Unul dintre oncologii ai cărui pacienţi sunt trataţi la radiologie la Fundeni spune că este obişnuit ca aparatele de acolo să se strice. El a explicat riscurile pe care le presupune pentru bolnav întreruperea tratamentului prin iradiere.

„Riscul de recidivă e mult mai mare dacă intervine o pauză de câteva zile", a explicat medicul care a vrut săşi păstreze anonimatul pentru
a „nu şi-i pune în cap pe cei de la radiologie".

Aparate defecte şi în ţară

Unul dintre pacienţii trataţi la Iaşi



La Galaţi există deja probleme cu asigurarea tratamentului bolnavilor de cancer, mai ales că în judeţele limitrofe fie nu există aparate
de radioterapie, fie cele existente s-au defectat.

„Numărul pacienţilor este foarte mare. Incidenţa bolii a crescut, adresabilitatea a crescut şi ne confruntăm cu această problemă. Aparatele de radioterapie de la Bacău au căzut şi vin mulţi la Galaţi. În zona Moldovei sunt astfel de aparate doar la Galaţi şi la Iaşi. Pacienţii nu au unde să se ducă în altă parte", spune dr. Mirela Ioniţă.

La Brăila, singurul aparat de radioterapie - folosit numai pentru tumori cutanate - este funcţional. Pacienţii care au altfel de tumori sunt trimişi la Galaţi sau la Bucureşti. Şi la Iaşi sunt probleme. Acceleratorul de particule de la Spitalul „Sf. Spiridon" se strică frecvent. Ultima defecţiune a avut loc luna trecută pe 7 septembrie, când pe uşa laboratorului unde se află „aparatulminune" era lipit un afiş în care se menţiona că dispozitivul meste nefuncţional. Mii de bolnavi care făceau radioterapie au rămas pe dinafară.

„O asistentă mi-a spus să revin în altă zi pentru că acum aparatul e stricat şi degeaba stau pe coridoare", a declarat atunci Paraschiva Botez în vârstă de 70 de ani, diagnosticată cu cancer la sân. Zilnic, aproape 80 de oameni aşteaptă să le vină rândul la vindecare şi se roagă ca maşinăria să nu se defecteze.

Unul dintre pacienţii trataţi la Iaşi
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite