Boc: Obiectivul este ca începând din 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, nu de la 1 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şeful FMI a dat liber la creşterea salariilor bugetarilor, membrii coaliţiei de guvernare par să fi discutat posibilitatea majorării lor.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a infirmat informaţiile despre creşterea salariilor de la 1 octombrie. El a precizat că în şedinţa de dimineaţă a coaliţiei nu s-a discutat despre creşterea salariilor, că "nimeni nu are în intenţie” această măsură  şi că nimeni din coaliţie " nu a dat semne de slăbiciune populistă.

UPDATE Premierul Emil Boc a declarat că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând că obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperarea diminuării salariale.

"Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începând din 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentru bani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc după şedinţa BPN al PDL.

UPDATE Deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, a declarat pentru „Adevărul” că în şedinţa coaliţiei s-a discutat despre mărirea salariilor, dar nu s-a stabilit data de la care se va aplica această măsură şi nici procentul cu care vor fi indexate indemnizaţiile.

„Este în lucru o analiză la Ministerul Finanţelor în funcţie de ale cărei rezultate se va decide când şi cu cât vor fi crescute salariile. Oricum, în coaliţie s-a agreat de principiu variante creşterii salariilor în tranşe şi cel mai probabil prima tranşă va fi acordată în trimestrul patru al acestu an”, a msi spus Pambuccian. Deputatul a mai spus că este de dorit să se aştepte până la sfârşitul anului pentru acordarea primei tranşe de creştere a salariilor deoarece se preconizează încă o cădere majoră a economiei la nivel mondial. „De aceea trebuie să aşteptăm să vedem cum va răspunde economia românească la această criză. S-ar putea să răspundă foarte bine sau s-ar putea să răspundă tot ca şi acum”, a explicat Varujan Pambuccian.

UPDATE Ialomiţianu: E prematur să se vorbească despre majorarea salariilor

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor, el precizând din nou că rectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plata arieratelor.

UPDATE Surse din PDL susţin că democrat liberalii nu sunt de acord cu majorarea salariilor de la 1 octombrie. Aceleaşi surse spun că în şedinţa coaliţiei de astăzi nu a fost luată o decizie în acest sens şi că PDL susţine că o posibilă majorare a salariilor s-ar putea face doar după 1 ianuarie 2012. În scurt timp liderii PDL vor face declaraţii.

Membrii Guvernului au decis în şedinţa de luni a coaliţiei majorarea salariilor bugetarilor începând cu trimestrul al patrulea. Miniştrii nu au stabilit însă şi procentul. Potrivit unor surse guvernamentale, creşterea ar urma să fie făcută în funcţie de încasările la bugetul statului.

Decizia de la Palatul Victoria a venit după conferinţa de presă susţinută de şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, la finalul vizitei oficiale efectuate în România.

Crezi că mărirea salariilor este o măsură realistă, sau una electorală?

Spune si tu

Jeffrey Franks a spus că în lunile care urmează ar putea exista spaţiu pentru o recuperare modestă a salariilor din sectorul public, pe fondul reducerii numărului de bugetari şi a menţinerii cheltuielilor curente sub un control strâns.

"Veniturile fiscale sunt în concordanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile curente au fost menţinute sub un control strâns, mai ales datorită eforturilor continue de raţionalizare a numărului de angajaţi din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor din sectorul public în lunile ce urmează", a spus Franks.

Şeful FMI a mai spus însă că o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) există spaţiu pentru creşterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public", a spus Franks.

El a arătat că veniturile fiscale sunt în conconrdanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile au fost menţinute sub control strâns datorită eforturilor continue de raţionalizare şi reducerii numărului de angajaţi. Vezi aici şi celelalte declaraţii ale şefului FMI!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite