Clujul iese la rampă în faţa Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul european de teatru a început cu o piesă de Ionescu. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul Bulandra din Bucureşti organizează împreună Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

La Cluj, acesta a debutat duminică seară, în forţă, cu o piesă şi un artist de renume: Roger Planchon, actor, scenarist şi regizor, cu piesa „Amadeu, cum să scapi de el”, de Eugen Ionescu. O expoziţie a scenaristei Ilona Varga Jaro a condimentat deschiderea oficială.

Regizorul Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar şi coorganizator al Festivalului UTE a explicat alegerea piesei de debut a manifestării prin faptul că anul viitor se vor împlini 100 de ani de la naştere şi 15 ani de la decesul autorului. „Va fi anul Eugen Ionescu”, a subliniat Tompa.

Europenii au propus festival comun

Istoria sosirii festivalului la Cluj nu este una simplă. Odată cu intrarea în UTE, în urmă cu doi ani, reprezentanţii Teatrului Maghiar au propus organizarea festivalului în capitala Transilvaniei.

 „Având în vedere costurile semnificative de organizare ale manifestări, faptul că este o premieră pentru Europa de Est şi oportunitatea venirii trupelor în regiune, ne-au propus să-l organizăm împreună cu celălalt membru al UTE din România, Teatrul Bulandra din Bucureşti”, ne-a spus regizorul Visky Andras, membru în comitetul de organizare al festivalului.

În paralel cu goana după fonduri, comitetul de organizare a început alcătuirea programului. În primul rând au fost invitate să participe companiile teatrale membre ale UTE. A urmat o selecţie a spectacolelor propuse, rezultând un fond comun de reprezentaţii, care vor fi puse în scenă şi la Cluj şi la Bucureşti. Vor exista însă şi spectacole care se vor vedea doar la Cluj sau Bucureşti.

Bani pentru trupe şi sală

În mai multe rânduri, desfăşurarea manifestării a fost în pericol, din cauza fondurilor. Banii alocaţi de Consiliul Local Cluj şi de Ministerul Culturii, obţinuţi după numeroase intervenţii publice, acoperă doar o parte din cheltuieli, restul fiind asigurat de sponsori.

Pentru a se putea organiza festivalul, teatrul clujean a mai avut o problemă, trebuind să finalizeze construcţia unei noi săli studio. Aceasta va fi inaugurată oficial vineri. Bugetul secţiunii clujene a festivalului a fost de 700.000 de euro.

Ionescu, pasionat de whisky

Planchon a dezvăluit că a avut o relaţie apropiată cu Ionescu. Regizorul a rememorat prima lor întâlnire, de la casa lui Ionescu.

Foarte teatral, scriitoruli-a cerut să se ridice de pe scaun, apoi să facă nişte paşi înapoi, spre bibliotecă. I-a făcut semn să caute după nişte cărţi, unde a găsit o sticlă de whisky.

 „Eram odată la 500 de km de casă şi  se uita în jur dacă nu-l vede soţia, când a luat un pahar”, a adăugat Planchon.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite