În Cluj se nasc mai mulţi băieţi decât fete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

decât la decese, este, din acest punct de vedere, o surpriză.Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj a finalizat centralizarea datelor privind evoluţia demografică în anul 2005, comparativ cu

decât la decese, este, din acest punct de vedere, o surpriză.
Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj a finalizat centralizarea datelor privind evoluţia demografică în anul 2005, comparativ cu anii anteriori. Potrivit datelor furnizate, s-au născut 6.420 de copii în judeţul Cluj, cu 446 mai mulţi faţă de anul anterior. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în mediul urban, cu 4.334 naşteri, cu o creştere de aproape 400, în mediul rural fiind doar cu 33 mai mulţi bebeluşi faţă de anul anterior. O surpriză a fost şi raportul dintre sexe, pentru prima dată după mai mulţi ani, raportul fiind inversat, de această dată net favorabil băieţilor, care sunt cu 300 mai mulţi faţă de fete. Căsătoriile au scăzut cu 166 faţă de 2005, ajungând la 4.503. Divorţurile au scăzut şi ele, cu mai mult, cu 230, ajungând la 1.036. Cât despre decese, acestea au crescut cu 226 de persoane, ajungând la 8.363, dar creşterea acestora este de două ori mai mică decât naşterile. Cluj-Napoca, municipiul reşedinţă de judeţ, conduce în topul localităţilor din judeţ, cu un raport relativ echilibrat, 2.785 nou-născuţi, 2.792 decedaţi, 2.476 căsătorii, 533 divorţuri. Cluj-Napoca are şi cea mai numeroasă populaţie a judeţului, peste 310 mii locuitori stabili, cu puţin sub jumătate din cei peste 694 mii locuitori ai judeţului.

Tendinţa de descreştere, contracarată doar cu măsuri ferme
Potrivit directorului Direcţiei de Statistică, Codrea Pop, explicaţia creşterii numărului de naşteri se regăseşte în scăderea şomajului, ajuns la circa 2 la sută, creşterea venitului mediu, creşterea numărului de locuinţe. Aceeaşi explicaţie o dă Pop şi în ce priveşte scăderea numărului de divorţuri. Pop Codrea manifestă însă un optimism temperat faţă de depăşirea creşterii naşterilor faţă de creşterea deceselor, pusă exclusiv pe seama progreselor economice din mediul urban.
În mediul rural însă, îmbătrânirea este extrem de pregnantă, fiind localităţi în care nu s-au mai înregistrat deloc naşteri sau căsătorii. "Dacă nu se iau măsuri urgente şi ferme de atragere a tinerilor către mediul rural, descreşterea demografică se va accentua", consideră statisticianul clujean. Datele statistice arată diferenţa dintre confortul oferit în mediul rural faţă de mediul urban. Potrivit lui Pop, o problemă care poate exploda în viitor o constituie şi transferul tot mai accentuat al terenurilor agricole nelucrate din zona rurală către zona speculaţiilor imobiliare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite