Tratament la 80 de metri sub pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În subteranul fostei mine de sare de la Turda sunt terase, un debarcader, un amfiteatru,  terenuri de baschet, minigolf  şi o biserică. Una dintre cele mai moderne baze balneare din Europa Centrală şi de Est a fost inaugurată la finele săptămânii trecute, după o investiţie de aproape şase milioane de euro.

Destinaţia preferată a celor care vizitează Turda a fost redeschisă, după doi ani în care a suportat o transformare radicală. Cu aproape şase milioane de euro, majoritatea fonduri europene, Salina Turda a devenit una dintre cele mai moderne baze de tratament din estul Europei.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Carusel şi tobogane pentru copii

Zona este aproape de nerecunoscut pentru cei obişnuiţi să o viziteze în trecut. Intrarea veche a fost înlocuită cu una modernă, care îi duce pe turişti în galeria Franz Josef, un culoar lung de câteva sute de metri ce duce spre Mina Rudolf, cea mai mare şi mai spectaculoasă dintre încăperi. Aici apare prima surpriză: un lift care te scuteşte de coborârea la 80 de metri adâncime, pe trepte.

La nivelul superior al Minei Rudolf, cea mai mare încăpere subterană din ţară, turiştii pot practica bowling, golf sau baschet, tot acolo fiind montate o roată-carusel, pe care pot urca opt persoane simultan şi tobogane pentru copii. Într-o extremitate a sălii este un amfiteatru, săpat în sare, cu aproape 200 de scaune încălzite. Aici se vor organiza spectacole şi conferinţe.

„OZN"-uri în mină

image

Galeria Franz Josef, lungă de aproape 900 de metri, duce spre Mina Rudolf

Din Mina Rudolf, un al doilea lift panoramic coboară până la aproape 120 de metri adâncime, în Mina Terezia. De la ieşirea din lift a fost amenajată o pasarelă peste lacul sărat din Mina Terezia, care duce la o mică insuliţă din sare, unde au fost construite mai multe terase iluminate. Văzute de sus, par OZN-uri.

Aici există şi un debarcader, de unde turiştii pot să se plimbe cu bărcile pe lacul de sare din subteran. Într-o altă mină, Gisela, a fost amenajată o bază de tratament în care turiştii au la dispoziţie o sală de gimnastică şi o încăpere cu canapele şi scaune unde pot viziona programe TV şi pot accesa internetul.

Proiectul de modernizare a salinei Turda a fost realizat de arhitectul Ioana Olivia Danciu, professor la Universitatea de Arhitectură şţi Urbanism „Ion Mincu", din Bucureşti. „Salina din Turda este cea mai ecologică din ţară. Nu există nicio formă de poluare în preajmă. Şi are o formă unică în Europa", a explicat directorul Salinei, Ovidiu Mera.

Probleme în primele zile

Salina a fost luată cu asalt, sâmbătă şi duminică, de mii de turişti. Deşi încântaţi de noul aspect, aceştia nu s-au putut bucura de toate amenajările. Caruselul nu a fost încă omologat, una dintre pistele de bowling este defectă, un lift nu poate fi folosit, după ce s-a blocat în ziua inaugurării. Terenul de baschet nu dispune de toate dotările necesare, iar pe o parte din terase picură saramură din tavanul minei. Turiştii s-au plâns de faptul că programul este foarte scurt - până la ora 15.00 în weekend - dar şi de cozile interminabile la liftul care face posibil accesul în Mina Rudolf.

99% sare în subteran

Zăcămintele de sare de la Turda au fost descoperite pe vremea romanilor, în urmă cu 2.000 de ani şi au reprezentat unul dintre motivele dezvoltării fostrului castru Potaissa. Conţinutul de clorură de sodiu din subteran este în jurul valorii de 99%, iar întregul zăcământ este estimat la aproape 39 de miliarde de tone.

Care sunt beneficiileterapiei cu sare

Salinoterapia este un procedeu terapeutic prin care se tratează afecţiuni respiratorii prin inhalarea de aerosoli salini. Specialiştii susţin că tratamentele cu sare sunt recomandate persoanelor care suferă de bronşită cronică, astm bronşic, rinită cronică, sinuzită cronică, infecţii respiratorii, afecţiuni dermatologice şi stări de oboseală. Prin inhalarea aerosolilor salini are loc curăţarea căilor respiratorii de infecţiile stafilo-streptococice.

Sarea este o substanţă bactericidă care se comportă ca un dezinfectant şi nu permite dezvoltarea microbilor. În plus, sarea este o substanţă care conţine 37 de elemente care contribuie la mineralizarea şi hidratarea organismului. Dintre acestea, cele mai importante sunt iodul, magneziul şi calciul. Andreea Ofiţeru

Cea mai mare salină din Europa, în Prahova

Cele mai cunoscute saline naturale de la noi din ţară sunt la Slănic Prahova, la Slănic Moldova şi la Praid. Slănic Prahova se poate mândri cu mai mare salină din Europa şi cu Muntele de Sare, unic în lume. Cele 14 camere ale minei de sare sunt deschise publicului zilnic, între orele 9.00 şi 18.00. Pentru 14 lei, oricine poate să facă o „vizită terapeutică".

Una dintre cele mai noi saline, inaugurată în septembrie 2009, este cea de la Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea. În salina care se întinde pe 10.000 de metri pătraţi poate fi văzută cea mai mare biserică subterană din România, pot fi vizitate magazine de suvenire sau se poate bea o băutură caldă la barul sau la restaurantul din interior. Iubitorii sportului pot juca fotbal, baschet, ping-pong sau biliard. (Alina State-Fulger)

„Casa de sare" te scapă de stres

image

În „casa de sare“, vizitatorii pot juca şah sau table lângă şemineu

Camere desprinse din poveşti, învăluite în sare adusă de la Ocna Dej, recreează în inima Timişoarei atmosfera unei cabane nordice în care bănăţenii se pot relaxa, dar şi trata de boli precum astmul, bronşita sau alergiile. Prima salină artificială din Timişoara aduce, în premieră naţională, o tehnică inventată în Rusia şi extrem de populară în Finlanda.

Un generator de aerosol salin transformă sarea de puritate mare în particule mici, care ajung în tractul respirator inferior, şi nu doar în cel superior, aşa cum se întâmplă în salinele deja existente în România.

„În fiecare şedinţă, 100 de grame de sare de puritate mare se transformă în particule mici", susţine Alexandra Pelivan, cea care a avut ideea construirii primei saline artificiale din Timişoara. O şedinţă ţine 45 de minute, timp în care nouă adulţi şi şase copii se pot bucura de efectele benefice ale salinei artificiale.

„Adulţii pot juca şah sau citi presa, timp în care copiii se pot juca într-o cameră special dedicată lor", a explicat Alexandra.

Pentru construcţia primei saline artificiale din Timişoara a fost nevoie de şase tone de sare, care acoperă podeaua şi pereţii celor două camere în care bănăţenii se pot trata la câteva minute distanţă de casă sau de locul de muncă.

Salină pentru sătenii de la Şag

Locuitorii de comuna Şag, aflată la 10 kilometri de Timişoara, nu mai sunt nevoiţi să meargă la tratament de salinoterapie la Slănic Moldova sau la Praid. Aceştia au la ei în sat o salină artifi­cială unde îşi pot trata bolile respiratorii. Aproape 14 tone au fost necesare pentru a se amenaja o salină în toată regula.

„Cei care vor să facă diferite cure, prescrise de medic sau pur şi simplu cure de prevenire, pot sta între 45 şi 50 de minute în această cameră. Efectele sunt pozitive. Te simţi mult mai bine", a declarat Ionel Roşu, administratorul salinei de la Şag. (Manuela Strinu, Ştefan Both)

image

Terase pe insula de pe lacul sărat aflat în Mina Terezia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite