Rromi analfabeţi, cu permise auto ungureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe holurile Tribunalului Cluj, zeci de rromi le-au făcut „galerie“ celor audiaţi, reclamând discriminări etnice
Pe holurile Tribunalului Cluj, zeci de rromi le-au făcut „galerie“ celor audiaţi, reclamând discriminări etnice

Un grup de 17 rromi din Sălaj şi Bihor au fost prezentaţi, ieri, la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă. Aceştia sunt acuzaţi că au obţinut fraudulos permise de conducere în Ungaria. Metoda era simplă: translatorul dădea răspunsurile corecte la întrebări.

Peste 30 de cetăţeni din comunitatea rromă din Sălaj, Bihor şi Satu Mare au fost reţinuţi, luni, de procurorii DNA fiind acuzaţi de cumpărare şi trafic de influenţă. Ieri, 17 dintre aceştia au fost prezentaţi în faţa Tribunalului Cluj, cu propunerea de arest preventiv.

Rromii au fost însoţiţi de aproape o sută de rude şi cunoştinţe care au „ocupat" holurile instanţei, reclamând gălăgioşi discriminări etnice.

Trei persoane din acelaşi grup au fost audiate de către pocurorii DNA din Satu Mare. Horvath Andrei, Horvath Amar şi Rezmuves Ştefan au primit, ieri, mandat de arestare preventivă emis de Tribunalul Satu Mare, pentru 29 de zile.

Potrivit biroului de presă al DNA, cei trei au pretins şi primit, anul trecut, peste 3.000 de euro de persoană, promiţând influenţă pe lângă funcţionari maghiari, în scopul obţinerii permisului de conducere.

Au obţinut permisele fraudulos

Comunitatea din care provin inculpaţii este una de ţigani corturari din Sălaj, Bihor şi Satu Mare. Aceştia au cel mult patru clase primare şi merg la lucru în Ungaria, unde se ocupă, după spusele lor, cu comerţ sau alte mici afaceri. Rromii ar fi ales această variantă întrucât sunt analfabeţi, iar în România nu ar fi trecut examenul.

Concret, aceştia ar fi apelat, în timpul examenului, la un traducător autorizat, permis de legislaţie, care indica de fapt răspunsurile corecte în faţa examinatorilor.

Surse din DNA susţin că în reţea a fost implicată şi o şcoală de şoferi din Budapesta, pe care suspecţii ar fi absolvit-o. Taxa de şcolarizare ar fi fost suplimentată, ajungându-se la suma de 2.500 de euro de persoană, în timp ce, în mod normal, cursurile nu costă mai mult de 500 de euro. Infracţiunea ar fi fost descoperită când cei repatriaţi ar fi încercat să-şi preschimbe permisele ungureşti în ţară.

„Noi nu ştim să lucrăm cu calculatorul"

Rudele celor reţinuţi, venite în număr mare la tribunal, cu autoturisme şi dubiţe înmatriculate în judeţul Sălaj, ne-au declarat că „băieţii" sunt nevinovaţi. Unul dintre „susţinători" a spus că suspecţii au plătit cinstit şcoala şi au beneficiat de serviciile unui traducător autorizat.

Un alt bărbat ne-a explicat de ce au ajuns să solicite permis în ţara vecină: „În ţară e mai greu de obţinut. Noi nu ştim să lucrăm cu calculatorul. Băieţii ştiu să conducă. Au făcut şi cursurile şcolii, au dat examene", a explicat acesta.

Şcoala de şoferi din budapesta

În reţea a fost implicată şi o şcoală de şoferi din Budapesta, pe care suspecţii ar fi absolvit-o. Taxa de şcolarizare ar fi fost suplimentată, ajungându-se la suma de 2.500 de euro de persoană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite