Români în raiul miliardarului Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Cristea şi Ramona  Nădăşan, la Rockeffeler Center NY
Daniel Cristea şi Ramona Nădăşan, la Rockeffeler Center NY

La cel mai exclusivist club din Palm Beach (SUA), Mar-a-Lago, care aparţine omului de afaceri american, o parte dintre angajaţi, fie ei ospătari sau manageri, vin de peste Ocean, din România. Câţiva dintre angajaţii lui Donald Trump povestesc că viaţa în „regatul“ miliardarului este riguroasă, asemenea unui ceas elveţian. Câştigurile, de 15 dolari pe oră, sunt pe măsură.

Orădeanul Daniel Cristea (31 de ani) îşi începe ziua la ora 9.00, citind ultimele veşti din ţară. Îl mai despart două ore până să intre pe poarta de după care se întinde un palat somptuos. Îşi pregăteşte costumul impecabil, şi porneşe spre muncă, având în gând vorba şefului său: „Cine ajunge la timp, întârzie".

Tânărul este unul dintre românii care lucrează la renumitul club exclusivist a lui Donald Trump, din Palm Beach, Mar-a-Lago. Este al patrulea sezon de când tânărul din Oradea îi serveşte pe cei mai bogaţi oameni din America, într-un lux greu de imaginat. Pentru privilegiul de a fi membrii, clienţii plătesc anual 430.000 de dolari.

În schimb, clienţii beneficiază de vile de lux, se pot relaxa la piscină ori la spa, pot juca tenis şi pot mănânca din cele mai alese feluri preparate culinare. Proprietatea lui Donald Trump se întinde pe opt hectare de teren, şi este fosta casă de vacanţă de iarnă a miliardarului.

„Se caută oameni cu dăruire"

Tânărul orădean este ospătar şi este plătit cu 15 dolari pe oră. Ajunge să câştige peste 40.000 de dolari pe an, bani la care se adaugă şi bacşişul. Cu toate acestea, bacşişul nu este încurajat în cluburile lui Trump, deoarece regula este aceea ca membrii clubului să nu se simtă datori să plătească pentru o mai bună calitate, ci să primească cea mai bună trataţie.

„Aici se caută oameni care au o dăruire în a face, în a construi ceva, să aibă o atitudine plăcută. Toate problemele sunt lăsate la uşa locului de muncă", povesteşte acesta Daniel.

Exigenţa este mare, o spune şi Adrian Man (32 de ani), un clujean care s-a întors anul trecut din Mar-a-Lago. A petrecut acolo trei sezoane. „Pe Donald Tump l-am întâlnit mai des decât mă aşteptam", mărturiseşte clujeanul, care susţine că magnatul american îşi petrece aproape fiecare sfârşit de săptămână pe domeniul din Florida.

Daniel (al treilea din stânga), în timpul serviciului

Daniel (al treilea din stânga), în timpul serviciului

„Este un om cu foarte mult bun simţ, este genul de om multi-task, care poate să facă mai multe lucruri în acelaşi timp", completează Petru Petrina, omul de afaceri clujean care îi recrutează pe tinerii români pentru cluburile lui Trump. De fiecare dată când ia masa la restaurant, afaceristul preferă friptura şi cartofii piure, îi plac chiftelele în sos de roşii şi hamburgerii.

„Nu bea deloc alcool, îi place să joace golf", îşi aminteşte clujeanul despre miliardar. La Mar-a-Lago lucrează, în prezent, peste 15 români, iar mare parte dintre ei sunt acolo de trei-patru ani. Câţiva au ajuns să aibă funcţii de conducere, cum este cazul Ramonei Nădăşan, din Reghin, care este asistent manager, şi a lui Bogdan Boerean, din Cluj-Napoca, care coordonează activităţile sportive la clubul lui Trump.

Intermediar pentru joburile de vis

Clujeanul Petru Petrina este cel care îi recrutează pe tineri pentru a se angaja în cluburile lui Donald Trump. De cinci ani încoace, sute de studenţi sau absolvenţi de facultate ajung la cluburile magnatului american, prin intermediul firmei de consultanţă, Petrina Group International (PGI).

Cu 2.000 de dolari pregătiţi pentru drum şi primele zile de trai peste Ocean, şi mult curaj, tinerii ajung să lucreze în cele mai exclusiviste cluburi, fie că sunt de golf sau tenis, pentru sume de bani considerabile. De zece ani, Petru Petrina a ajutat 1.500 de tineri să se angajeze la diferite cluburi de golf din America ca şi chelneri, ospătari, instructori de sport, îngrijitori.

Petru Petrina şi-a descoperit pasiunea pentru terenurile de golf în perioada ‘90-‘94, pe vremea când studia Management hotelier la Cornell University, din New York. Încă de atunci, a început să ajute alţi tineri din România să ajungă să lucreze, la rândul lor, peste Ocean.

A înfiinţat firma de consultanţă PGI, în 2001, iar în prezent a ajuns să aibă contracte cu 35 de cluburi de golf, unde plasează români, dar şi tineri din Africa de Sud, Jamaica, Indonezia, India, Turcia, Austria, Irlanda sau Anglia.

Petru Petrina intermediază slujbe pentru români în SUA

Petru Petrina intermediază slujbe pentru români în SUA

„Avem nevoie de oameni de calitate, care să vorbească bine engleza, să aibă o minte deschisă, să fie responsabili, oneşti", spune acesta.

La cele trei cluburi de golf ale lui Donald Trump cu care clujeanul are contract, din Florida şi New Jersey, ajung cei mai pricepuţi dintre tineri. Asta şi pentru că, aici, pretenţiile sunt mai mari. „Când vine vorba de aceste cluburi totul este mult mai formal. Trebuie să fii eficient, discret, profesionist", precizează clujeanul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite