Clujenii care sunt în cărţi pentru Guvernul de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul Executiv ungar, condus de premierul recent ales Viktor Orban, ar putea avea în funcţii-cheie etnici maghiari născuţi în Transilvania. Martonyi Janos este nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Gal Kinga - la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni şi Szőcs Géza - la Ministerul Culturii.

Numitorul comun al celor trei este Clujul. Primii doi sunt născuţi în oraşul de sub Feleac, iar al treilea s-a stabilit aici la începutul anilor '90.

Mai citeşte şi:

Orban vrea să scape de „dictatele“ FMI

Deocamdată, singurul clujean care va face parte cert din noul cabinet al premierului Viktor Orban este Martonyi Janos, care va conduce Ministerul Afacerilor Externe. Martonyi s-a născut la Cluj-Napoca în 1944 şi a mai ocupat acelaşi fotoliu, de ministru al Afacerilor Externe, în perioada 1998-2002, în vechiul Cabinet Orban.

Ceilalţi doi clujeni în cărţi pentru funcţii înalte în viitorul guvern ungar au făcut parte din UDMR, au absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai", iar unul dintre ei, poetul Szöcs Géza, a fost căsătorit la Cluj.

Gal Kinga – Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni

image

Gal Kinga trăieşte la Bruxelles

Potrivit presei de la Budapesta, numele europarlamentarului Gal Kinga este vehiculat pentru preluarea Departamentului Maghiarilor de Pretutindeni. Gal Kinga s-a născut la Cluj-Napoca la 6 septembrie 1970. După 1990 şi‑a început viaţa politică în România, activând între 1991 şi 1994 în UDMR.

Kónya-Hamar Sándor, fost deputat UDMR Cluj, a colaborat cu aceasta în 2005-2006. „Cât timp am fost observator la Parlamentul European, am colaborat, eram în aceeaşi cameră de politică externă a Partidului Popular European", ne-a declarat Kónya-Hamar Sándor. Potrivit acestuia, Gal Kinga trăieşte la Bruxelles, împreună cu familia sa, aceasta având patru copii.

„A plecat din România cu al doilea soţ al ei, un bărbat din Sfântu Gheorghe. Părinţii ei trăiesc în Oradea, iar tatăl ei a decedat anul trecut", a mai spus Kónya-Hamar Sándor. Primul soţ al europarlamentarului Gal Kinga este consilierul lui Tökés Laszlo, ex-deputatul UDMR Szilagyi Zsolt.

Gal Kinga a lucrat şi în cabinetul lui Marko Bela, fiind consilier pe probleme de politică externă. Aceasta a absolvit Dreptul la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi a făcut pregătire postuniversitară în Ungaria şi la Oxford. Din 1997 este vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri externe, în cadrul Parlamentului European.

Numele poetului Szöcs Géza este vehiculat pentru fotoliul de secretar de stat la Cultură, în cadrul unui minister-umbrelă care va reuni mai multe resorturi.

Contracandidatul lui este Baan Laszlo, director al Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta.

Expulzat de Ceauşescu

Szöcs Géza s-a născut în 1953 la Târgu-Mureş. A absolvit la Cluj, la Universitatea „Babeş-Bolyai", Facultatea de Filologie, secţia Maghiară-Rusă şi este un poet foarte apreciat în Ungaria. „Va avea un rol important în Cabinetul lui Orban. Probabil va fi secretar de stat al Culturii", este de părere Kónya-Hamar Sándor, fost deputat UDMR Cluj.

În 1986, după cum singur povesteşte, Szöcs Géza a fost expulzat de Ceauşescu din cauza activităţii anticomuniste pe care o ducea în paginile revistei „Contrapuncte", ce a existat timp de un an în România. „Era singura publicaţie underground din era Ceauşescu în limba maghiară, focusată pe probleme asupra situaţiei minorităţilor maghiare, dar şi a drepturilor omului, cu o critică destul de aspră faţă de regimul comunist", povesteşte acesta. După activitatea de disident maghiar, a fost nevoit să plece din ţară, iar Elveţia i-a oferit, timp de trei ani, azil politic.

La întoarcerea în România, în 1990, s-a stabilit la Cluj şi a fost ales secretar general al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

A fost senator de Cluj între anii 1990 şi 1992. A fost căsătorit în Cluj, iar după divorţ s-a stabilit în Ungaria. În primăvara anului 1989, Szöcs Géza a fost desemnat să pună bazele studioului Europa Liberă din Ungaria, primul de dincoace de Cortina de Fier. „Atunci am simţit că pot fi de folos. Am fost şi în echipa care a organizat «Picnicul European» din 1989", mărturiseşte ardeleanul.

Szőcs Géza, posibil secretar de stat în Ministerul Culturii

image

„Deziluzia" UDMR

Despre experienţa UDMR, acesta spune că a fost „o deziluzie". După ce, în 1990, a fost chemat să participe la activitatea Uniunii, fiind ales secretar general, iar apoi lider al partidului în Senat, a renunţat la activitatea politică din România. „Erau jocuri pe care nu le acceptam, am hotărât să nu mai particip. Asupra UDMR se exercita o influenţă inacceptabilă".

Deşi trăieşte mai mult în Ungaria, Szöcs Géza vine cel puţin de două ori pe lună în România, la Cluj-Napoca. „Am buletin de Cluj. Aici trăiesc tata, mama, fratele meu şi un copil". Activitatea literară a acestuia a debutat în anii '70, de când a publicat 20 de volume de poezii, proză şi dramaturgie. În prezent lucrează la o traducere a cărţii lui Mircea Cărtărescu, „Enciclopedia Zmeilor".

Bănuit, cercetat, nevinovat

În perioada în care a fost secretar al filialei clujene a UDMR, Szöcs Géza a fost bănuit că „a umblat" la banii Uniunii. O întreagă anchetă a fost declanşată pentru a stabili dacă el s-a atins sau nu de fondurile primite ca donaţii din Vest de către UDMR, imediat după '90. „Szöcs Géza avea foarte multe contacte în Vest. O parte dintre bani veneau direct în contul lui.

În urma anchetei şi raportului întocmit de Takacs Csaba (preşedinte executiv al UDMR - n.r.) s-a lămurit faptul că nu era vinovat, pentru că banii respectivi au fost folosiţi pentru diferite investiţii ale UDMR", a precizat fostul deputat Kónya-Hamar Sándor, un apropiat al poetului. Szöcs Géza a locuit în Cluj, pe strada Cişmigiu, la numărul 1.

Acum, apartamentul respectiv este locuit de fosta lui soţie, care a refuzat să vorbească despre el.  Bianca Pădurean

Colaborare româno-maghiară

Dacă va fi ales secretar de stat al Culturii, Szöcs Géza susţine că va încerca să creeze o colaborare mai strânsă între cultura maghiară şi cea românească. „Cred că această cooperare între artiştii români şi maghiari poate avea un efect de îmbogăţire intelectuală şi morală", mai spune Szöcs Géza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite