Şpăgara de la Pensii cu geantă Louis Vuitton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Floarea Mariana Ianson lua mită pentru a elibera acte de pensionare
Floarea Mariana Ianson lua mită pentru a elibera acte de pensionare

Floarea Mariana Ianson, preşedinta comisiei de pensionare pe caz de boală, avea calificativul „excepţional“ pe fişa postului. Doctoriţa a fost trimisă în judecată, la începutul săptămânii, pentru luare de mită. Floarea Ianson a fost denunţată de şapte pensionari care susţin că şpaga era minimum 100 de euro. 

În calitate de şefă a Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, doctoriţa Floarea Mariana Ianson (52 de ani) a luat de la mai mulţi bătrâni sume de bani pentru a le elibera actele de pensionare pe caz de boală.

La uşa cabinetului Floarei Ianson, pacienţii aflau exact cât trebuie să pună în plic pentru ca dosarul de pensionare pe caz de boală să treacă fără probleme de comisie. Astfel, bolile, indiferent de gravitate, se „plăteau” cu 3-400 de lei sau 100 de euro. Cine îndrăznea să scadă ştacheta era întâmpinat cu o atitudine enervată şi cu amânări nesfârşite.

Potrivit denunţătorilor, medicul era foarte relaxat când venea vorba de atenţiile primite în dosarul medical. Lucreţia Frătean, unul dintre pacienţii care a depus mărturie împotriva şefei de la Pensii, a povestit în faţa anchetatorilor cum a dat şpagă. „M-am aşezat pe scaun şi am pus plicul cu cei 300 de lei pe masă, împingându-l apoi sub dosarul meu medical. Doctoriţa a observat gestul meu, dar nu a zis nimic. Având în vedere acea atitudine, am dedus că era obişnuită să primească sume de bani", a declarat Lucreţia Frătean.

Mita din poşeta Louis Vuitton

Totuşi, Lucreţia Frătean nu a „cotizat" suficient de la prima vizită la medic. „La emiterea primei decizii, învinuita a fost foarte amabilă cu mine, însă după ce a constatat că acum îi dădusem doar 100 de lei, a fost total schimbată, fiind vizibil enervată", a mai precizat denunţătoarea. Din declaraţiile celorlalţi pensionari reiese că Floarea Ianson primea şi alte atenţii, de la sticle de whisky la pachete de cafea.

Doctoriţa neagă că ar fi primit vreodată mită. „Nu reţin ca în intervalul de timp în care denunţătorul s-a aflat în cabinetul meu medical să-mi fi predat vreun plic care să conţină bani sau să-mi fi predat bancnote în monedă naţională sau valută", a declarat Floarea Mariana Ianson procurorilor.

Cu toate acestea, la 16 septembrie 2009, doctoriţa a fost însă prinsă în flagrant, în timp ce lua mită de la Teodor Mureşan, care suferă de tulburare de personalitate. El i-a oferit într-un plic Floarei Ianson suma de 500 de lei. După flagrant, anchetatorii au găsit în poşeta medicului - una de lux, marca Louis Vuitton - mai multe sume de bani, respectiv 4.315 de lei, 750 de euro şi 100 de dolari.

Angajată-model

Deşi practica mitei nu era una nouă, după cum arată anchetatorii, Ianson a obţinut la ultima evaluare profesională, din 2008, calificativul „excepţional", cu 4,96 puncte din 5 posibile. „Este vorba despre o evaluare administrativă, iar directorul care era atunci pe post a considerat pe baza unor criterii, că angajata merită acest calificativ. Evaluarea actului medical, pe de altă parte, este făcută de către Institutul Naţional de Medicină şi Recuperare a Capacităţii de Muncă", a declarat actuala directoare a CJP Cluj, Adriana Antoci.

Evaluarea administrativă ţine cont de mai multe criterii, cum ar fi numărul de contestaţii primite pe adresa medicului, calitatea serviciilor prestate, disciplina, capacitatea de comunicare şi luare a deciziilor. Medicul a fost trimis în judecată, marţi, pentru luare de mită şi riscă între 3 şi 15 ani de
închisoare.

Peste 1.300 de euro şi „atenţii" primite de la pacienţi

Floarea Mariana Ianson era şefă a Serviciului de Expertiză Medicală de la 3 august 2007 şi avea în subordine şapte cabinete medicale în judeţul Cluj. În rechizitoriu, procurorii DNA arată că „în perioada 15 martie 2004 - 16 septembrie 2009, inculpata Floarea Mariana Ianson a pretins şi a primit suma totală de 5.472 de lei (aproximativ 1.300 de euro) de la şapte denunţători pentru a îndeplini acte ce reprezintă îndatoriri de serviciu".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite