Cele mai mari seminţe din lume sunt expuse la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seminţele aparţin unei specii de palmieri originari din Insulele Maldive. Doi sâmburi din această specie sunt expuşi la Muzeul Botanic din Cluj-Napoca, fiind aduşi din Africa în anul 1963.

Seminţele gigantice reprezintă una din atracţiile principale ale turiştilor ce vizitează muzeul din cadrul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”. Totuşi, foarte puţini cunosc povestea şi legendele din spatele acestor seminţe considerate un afrodisiac în lumea occidentală.

Dimensiuni gigantice

Sâmburii din această specie sunt cei mai mari din lumea plantelor şi pot ajunge să cântărească 20 de kilograme, deşi cei expuşi în Muzeul Botanic din Cluj-Napoca nu cântăresc mai mult de patru kilograme. „Cele expuse la noi fac parte din specia de palmier ale cărui seminţe sunt cele mai mari din lumea plantelor”, ne-a spus Oana Roşca, biolog specialist al institutului.

Sunt cunoscute sub denumirea de Lodoicea Sechellarum, o specie de palmier originar din Maldive, care produce cele mai mari seminţe din lume. Trunchiul palmierului poate să ajungă la înălţimea de 30 de metri, iar frunzele sunt de mari dimensiuni.

Fructele sunt şi ele cele mai mari din lume, ajungând la 25 de kilograme şi având nevoie de zece ani să crească. Palmierii înfloresc, în general, la vârsta de 30 de ani şi continuă să facă acest lucru pentru alţi 100-150 de ani.

Cele două seminţe expuse la Muzeul Botanic din Cluj-Napoca au fost aduse în inima Transilvaniei din Africa, în 1963, de directorul din acea vreme al instituţiei, profesorul Onoriu Raţiu.

Misterul unui sâmbure trimis de un zeu

Cultivarea acestor palmieri în afara habitatului este destul de rară, datorită lentitudinii de germinaţie şi a legilor care controlează exportul de seminţe. Băştinaşii insulei unde au fost găsite pentru prima dată seminţele au crezut că sâmburii au fost trimişi de Zeul Mărilor, potrivit cercetătorului rus Nikolai Osipov, autor în 1985 al unuia dintre puţinele articole ce fac referire la această specie de plante.

Bărbatul ce le-a găsit a fost considerat de toţi locuitorii drept o persoană foarte norocoasă. Deoarece toată lumea vroia o bucăţică de noroc, sultanul insulei a impus reguli stricte de comercializare a acestui tip de seminţe. O superstiţie creată chiar de el, potrivit căreia sâmburii conţin puteri miraculoase care protejează pe oricine de otrăvire, i-a adus numeroşi clienţi. Sultanul vindea sâmburii la un preţ enorm, motiv pentru care a făcut tot posibilul să menţină superstiţia vie timp de mai multe decenii.

În prezent, coaja lor este folosită în medicina locală, ajutând în scopuri sexuale, potrivit celor menţionate de cercetătorul rus. De asemenea, potrivit acestuia, seminţele sunt considerate un afrodisiac, din cauza formei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite