Se reface legătura între Alba şi Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se reface legătura  între Alba şi Cluj
Se reface legătura între Alba şi Cluj

Drumul Judeţean Aiud - Buru a intrat în reparaţii capitale. Şoseaua trece prin zona turistică a Munţilor Trascău, prin localităţile Colţeşti şi Rimetea.

Drumul face legătura între judeţele Alba şi Cluj, prin cea mai frumoasă zonă turistică. Demersurile pentru obţinerea banilor pentru refacerea acestui drum au început încă din 2004.
„A durat mult, dar a meritat pentru că astfel vor reface drumul din temelii şi vom face lucrări durabile. Nu merita să aruncăm banii şi să lucrăm pe bucăţele”, a declarat, ieri, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba (CJ). Ani de zile „craterele” de pe Drumul Judeţean Aiud-Buru au fost astupate constant, însă fără şanse de a rezista. „În fiecare an s-a făcut ceva, numai că în momentul în care lucrarea este proastă de la rădăcină nu mai are rost. Trebuia refăcută din temelii pentru a avea durabilitate”, a declarat Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba.
Localnicii sperau
într-o minune
Începerea lucrărilor pe acest drum a fost aşteptată de foarte mult timp de cei care locuiesc pe Valea Aiudului. Aceştia au sperat ani de zile că vor putea circula fără grijă şi că nu îşi vor mai strica maşinile pe un drum aproape inutilizabil din cauza gropilor din asfalt. Mult timp, turiştii care voiau să ajungă în zona Colţeşti-Rimetea au fost nevoiţi să facă un ocol de zeci de kilometri, prin Turda, pentru a nu-şi distruge maşinile.

Patru societăţi lucrează la refacerea drumului

„E foarte bine că s-au gândit să refacă drumul. De vreun an de zile nici nu am mai fost reparat. Până la Măgina e tot aşa cu gropi şi cu denivelări. Dacă îl vor face vor salva şi turismul în zonă. Sunt  pensiuni şi cabane frumoase în zonă, dar e greu să ajungi la ele”, a spus Mircea Hetea, în vârstă de 63 ani, din localitatea Aiudul de Sus. Proiectul „Valorificarea potenţialului turistic şi economic al Văii Aiud, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M” este primul din judeţul Alba finanţat pe fonduri structurale. În prezent, mult discutatul proiect de refacere a drumului judeţean Aiud-Buru a intrat în faza de lucru.
Lucrările vor dura doi ani şi vor fi executate de o firmă din Bistra, SC Newamport Company SRL. „Practic vorbim aici de o asociere în care sunt implicate patru firme din Alba, Cluj şi Satu Mare. Am participat la licitaţie în formula aceasta pentru a putea îndeplinii condiţiile cerute prin caietul de sarcini”, a declarat Nicolae Valea, reprezentantul firmei Newamport Company SRL.
Asfaltarea propriu-zisă a drumului se va face abia la anul după ce vor fi efectuate lucrările de reparaţii şi refacere a structurii. Costurile acestei investiţii se ridică la 19,6 milioane de lei, iar porţiunea de drum pe care se va lucra timp de 24 de luni are o lungime de 25 km.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite