Clubul campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pugiliştii de la Box Club Bute câştigă în fiecare an medalii la concursuri naţionale şi internaţionale. În satul natal al lui Lucian Bute, pugiliştii clubului de box care îi poartă numele sunt antrenaţi de Felix Păun, cel care l-a descoperit şi pe Lucian.

Într-o sală mică, răcoroasă din Căminul Cultural al comunei Pechea, judeţul Galaţi, se aud în fiecare seară, timp de două ore, lovituri seci de mănuşi de box în cei şase saci prinşi de tavan. Încăperea nu are mai mult de 20 de paşi în lungime şi 10 în lăţime, suprafaţă pe care se înghesuie la un loc echipamentul de antrenament şi aparatul de forţă.

La toate acestea se antrenează cei 15 pugilişti legitimaţi la Box Club Bute. Vârsta lor, între 12 şi 20 de ani, le permite să viseze la ziua când că vor ajunge campioni mondiali la fel ca idolul lor şi mândria satului, Lucian Bute. “Hai, apleacă-te! Gândeşte! Loveşte!”, răsună în sala de antrenament vocea antrenorului Felix Păun.

El este cel care l-a descoperit şi i-a pus mănuşile în mâini şi lui Lucian. Iar acum vrea să-i ajute şi pe ceilalţi fii ai satului să-i calce pe urme.

“Ei vin la sala de box. Le place. Vor să devină campioni, să câştige medalii, să se afirme, să fie recunoscuţi. Pentru unii dintre ei este şi o evadare din sărăcia în care trăiesc, deoarece doar copiii care nu sunt avuţi se apucă de acest sport”, justifică antrenorul prezenţa elevilor săi în sala de antrenament.

O sală dotată modest, dar care ascunde ore întregi de muncă şi măcinări. Atât din partea antrenorului, cât şi a elevilor. Iar acest lucru nu a rămas nerăsplătit.

„În fiecare an venim acasă de la competiţii cu medalii. Aşa cum suntem noi, fără sponsori, cu bani din buzunar, ne târâim, dar acolo, în ring, suntem printre primii”, mai spune Felix Păun.

La ultima competiţie la care a participat, Campionatele Naţionale de Tineret, Box Club Bute a câştigat două medalii: aurul, prin Marius Jăcheanu, un abonat la titluri naţionale, la categoria 57 de kilograme, şi medalia de bronz prin Radu Florin, categoria 75 de kilograme.

„Tatăl” lor

Fost pugilist de performanţă, Felix Păun s-a apucat de antrenorat în urmă cu 14 ani. Acum, la 45 de ani, primul antrenor al lui Lucian Bute se împarte între copiii de la liceu, el fiind la bază profesor de educaţie fizică, şi băieţii de la Box Club Bute. Dacă de la prima ia bani, cea de-a doua profesie a lui o face cu mult mai mult suflet, chiar dacă remuneraţia materială nu există.

 „Echipamentul din sală ni l-a adus Lucian. Însă de când e campion mondial nu a mai trecut pe aici. Restul, întreţinere club, deplasări scoatem din buzunare, atât eu, cât şi Ionel Manea, preşedintele clubului”, spune Felix Păun. La Box Club Bute nu se învaţă doar cum să dai cu pumnul, ci şi cum să te comporţi în afara ringului.

„Băieţii mai «fură» şi din comportamentul antrenorului. Şi cred că am reuşit să le insuflu încrederea, curajul şi echilibrul”, spune cu mândrie mentorul viitorilor campioni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite