Clubul de caiac-canoe din Orşova riscă să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

130 de sportivi legitimaţi vor pleca acasă, dacă ministerul nu alocă banii necesari

Unul din centrele de elită ale sportului românesc, clubul sportiv de caiac-canoe din Orşova produce pe bandă rulantă campioni naţionali, europeni şi mondiali. Cei 130 de sportivi legitimaţi aici ar putea fi trimişi acasă, pentru că nu mai sunt bani de mâncare, de medicamente, de energie electrică şi nici pentru deplasarea la competiţii.

Finanţat de Ministerul Educaţiei, centrul olimpic nu a mai primit fonduri de la sfârşitul lunii martie, astfel că datoriile către furnizori au ajuns la 1.500.000 de lei. „Problemele financiare cu care se confruntă acum clubul sunt legate de cazare, de masă, de electricitate. Trebuie să fim ajutaţi, altfel trimitem copiii acasă“, spune Ilie Bănădiuc, antrenorul coordonator al lotului de juniori II.

Clubul se află în plin sezon competiţional

Întreruperea activităţii în plin sezon competiţional ar reprezenta o pierdere de proporţii pentru sportul românesc. La ultimele campionate naţionale de primăvară, de juniori, CSS Orşova a câştigat 44 de medalii din cele 52 puse în joc. „Selecţia este permanentă la noi. Îi adunăm din toată ţara. Avem copii cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, cei mai mulţi fiind din Moldova. Avem campioni naţionali, europeni, mondiali, dar şi balcanici. La campionatele europene de seniori de săptămâna viitoare, din Germania, credem că vom lua cel puţin două-trei medalii, printre care una-două de aur, pe probe olimpice“, ne-a precizat prof. dr. Beniamin Zabet, antrenorul CSS Orşova. 

Sportivii speră să fie salvaţi

Alexandru Ardeleanu are 18 ani, vine din Bacău şi este unul dintre cei mai buni sportivi ai clubului, fiind campion european la juniori. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, cred că o să fie bine. Fac de şase ani sport, a fost greu, am plecat de-acasă, de la părinţi. Dacă baza se închide, nu mai avem şcoală, sunt şi departe de casă. Vreau să continui sportul, să mă realizez, să ajung la Dinamo, la mondiale“, ne spune Alexandru. Colegul său, Octavian Moroşanu (15 ani), din Suceava, care are în palmares cinci titluri de campion naţional, speră şi el că baza sportivă va fi salvată: „După ce am tras atâta la concursuri şi la antrenamente, ar fi păcat să se ducă totul de râpă“.

Antrenorii emeriţi ai lotului olimpic de caiac-canoe au solicitat ajutorul prefectului de Mehedinţi, Ion Mîţu, care ne-a spus: „Nu putem lăsa această unitate de elită, care scoate campioni mondiali, europeni şi olimpici pe bandă rulantă, fără finaţare. Le-am solicitat o situaţie financiară clară şi în baza acesteia voi face o solicitare către Ministerul Educaţiei. O treime din cei 130 de sportivi de la Orşova fac parte din lotul olimpic al României“. Pentru ca baza de antrenament să poată fi menţinută pe linia de plutire are nevoie de cel puţin 300.000 de lei în următoarele zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite