Mii de manifestanţi în lume cu ocazia Zilei pentru Climat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de manifestanţi în lume cu ocazia Zilei pentru Climat
Mii de manifestanţi în lume cu ocazia Zilei pentru Climat

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă de la Sydney, la New York, trecând prin Paris, Londra, Berlin sau Madrid, pentru a mobiliza opinia publică mondială asupra problemei încălzirii climatice, cu cinci săptămâni înainte de conferinţa de la Copenhaga.

"Peste 180 de ţări au participat la acest eveniment, această zi a fost primită cu entuziasm de-a lungul planetei", a declarat sâmbătă, pe o estradă în Times Square un orator al mişcării 350.org, organizatoare a manifestaţiei.

Unda verde a acestei Zile mondiale pentru Climat a fost dată la Sydney, unde mai multe mii de manifestanţi s-au adunat în port şi pe plajă.

Ei au desfăşurat banderole cu numărul "350", aluzie la concentraţia de CO2 în atmosferă: 350 de particule per milion, o cifră care nu trebuie depăşită pentru a evita o încălzire climatică ce nu poate fi suportată.

La Londra, peste 600 de persoane s-au adunat pe malurile Tamisei pentru a forma cifra 5. O fotografie aeriană a acestei adunări va fi adăugată altor manifestaţii ce au format printre altele în lume cifrele "3" şi "0", pentru a scrie numărul 350, a indicat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei "Campaign against Climate Change", citată de AFP.

La New York, o sută de manifestanţi s-au adunat pe ploaie purtând pancarte pe care era scrisă cifra 350. Unii purtau costume de scafandru "de supravieţuire", în timp ce mai multe ecrane gigant transmiteau imagini din lumea întreagă.

La Paris, manifestanţii au ales un alt simbol: ei au pus să sune telefoanele lor mobile şi ceasuri deşteptătoare exact la ora 12.18, pentru a face referinţă la ziua de închidere a conferinţei asupra climatului prevăzută la Copenhaga între 7 şi 18 decembrie.

Conferinţa de la Copenhaga, considerată crucială, este destinată să stabilească un nou tratat internaţional asupra climatului pentru a înlocui Protocolul de la Kyoto care expiră în 2012, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite