Clanul lui Mazăre cumpără ştiri pozitive de 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a atribuit un contract fabulos unei televiziuni locale controlate de parteneri de afaceri ai săi şi ai primarului Mazăre. Neptun TV va difuza ştiri pozitive despre Consiliul Judeţean în valoare de peste 2 milioane de euro, după ce anul trecut a primit alţi 600.000 de euro şi de la Primăria Constanţa pentru acelaşi scop.

Constănţenii vor plăti în următorii patru ani 2,2 milioane de euro cu tot cu TVA pentru a afla informaţii despre activitatea celui pe care l-au ales în fruntea judeţului: Nicuşor Constantinescu. Banii ajung la prietenii celui care beneficiază de costisitoarea mediatizare.

Anunţ în toată Europa

La începutul acestui an, firma constănţeană Soti Cable Neptun SRL, care operează televiziunea locală Neptun TV, a câştigat un contract de 1,8 milioane de euro, fără TVA, în urma unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Constanţa.

Scopul declarat al instituţiei conduse de Nicuşor Constantinescu ar fi acela de a-şi asigura „servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV". Deşi este greu de înţeles de ce Consiliul Judeţean are nevoie de promovare tv în propriul judeţ, în fundamentarea licitaţiei nu se menţionează sub ce formă trebuie să fie făcută.

Condiţia-cheie a licitaţiei este aceea a difuzării zilnice a patru buletine informative cu ştiri din judeţ, condiţie care elimină din start orice competitor. Anunţul privind organizarea licitaţiei a fost publicat în septembrie 2009, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar nu şi în Monitorul Oficial al României. La licitaţie, televiziunile europene nu s-a înghesuit deloc: a participat o singură firmă, Soti Cable Neptun SRL, care a şi câştigat. Atribuirea contractului, valabil pe partu ani, s-a făcut în în luna noiembrie 2009.

Acţionarii Soti Cable Neptun SRL sunt parteneri de afaceri cu cei doi lideri locali, primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Se poate spune că, prin intermediul firmelor pe care le deţin împreună cu acţionarii Soti Cable Neptun SRL, cei doi demnitari locali controlează indirect şi televiziunea care a primit cele 1,8 milioane de euro. Acelaşi post a câştigat şi anul trecut, în aceeaşi manieră, 600.000 de euro şi de la Primăria Constanţa.

Bani cu dedicaţie şi de la Judeţ

Contractul prin care Soti a obţinut 600.000 de euro de la Primăria lui Mazăre a ajutat postul TV să îndeplinească un punct din caietul de sarcini emis de instituţia lui Nicuşor Constantinescu pentru licitaţia de 1,8 milioane de euro. Este vorba de condiţia prin care se cere ca „ofertantul să aibă o experienţă similară, minimum un contract cu valoare încheiat şi executat în ultimii trei ani, cu valoare minimă de 250.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR din 15 octombrie 2009".

Un al doilea punct din caietul de sarcini al Consiliului Judeţean care pare a favoriza postului TV controlat de Constantinescu şi Mazăre cere ca eventualii participanţi la licitaţie să prezinte bilanţul contabil pentru anii 2006, 2007 şi 2008 şi să aibă o cifră medie de afaceri de minimum două milioane de euro. Combinat cu primul punct, această doleanţă nu a făcut decât să scoată din concurs singurul post de televiziune care ar fi putut concura, din punct de vedere al solicitărilor tehnice, cu Soti Cable Neptun. Este vorba de CTV, un post de televiziune din Constanţa care însă a început să emită la sfârşitul lui 2007.

Piedici „tehnice"

Dacă în privinţa posturilor TV locale lucrurile fuseseră asigurate prin condiţiile financiare impuse la care doar Neptun TV corespundea, televiziunile mari au fost „lucrate" prin condiţii tehnice.

În acest sens, în caietul de sarcini, s-a menţionat că pentru poturile TV care preiau emisiuni de la posturile centrale „este necesar ca acestea să difuzeze cel puţin patru buletine de ştiri în 24 de ore, cu informaţii de interes local/judeţean". Or, nici Pro Tv şi nici Antena 1 - staţii locale - nu au patru buletine de ştiri locale. ProTV are doar unul, difuzat la ora 23.00, iar Antena 1 are două, difuzate la orele 16.45 şi la 23.00. În aceste condiţii ale caietului de sarcini, Soti Cable Neptun a fost singurul participant la licitaţia pentru obţinerea contractului de 1, 8 milioane de euro.

Nicuşor Constantinescu a refuzat să comenteze această afacere: „Nu răspund întrebărilor dumneavoastră. Nu mă interesează  acest subiect". Iar Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, susţine că acest caiet de sarcini a fost făcut pentru toţi cei interesaţi, dar că nu poate preciza motivele pentru care alte televiziuni nu s-au prezentat la licitaţie. „Din punctul nostru de vedere, şi Neptun TV, dar şi celelalte posturi îndeplineau criteriile tehnice. În prezent, Neptun TV este singurul post care are acoperire în tot judeţul", spune oficialul Consiliului Judeţean.

Axa Mazăre-Nicuşor-Strutinsky

Soti Cable Neptun este o societate cu opt acţionari. Unul dintre ei, Sorin Strutinsky, este numitorul comun cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Cei trei au fost parteneri de afaceri până când primii doi au căpătat funcţii în administraţia locală, moment în care au început să se retragă oficial din afaceri. Sorin Strutinsky are un număr important de acţiuni şi în firma Conpress Holding, firmă care figurează ca acţionar la firma Soti Cable Neptun.

Cei trei, Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky, mai apar ca asociaţi în firma Conpress Group, care are aceeaşi adresă ca şi societatea Telegraf Advertising. Iar Telegraf Advertising SRL este principalul canal de publicitate media al Primăriei conduse de Radu Mazăre.

Înainte de alegerile locale din iunie 2008, Primăria Constanţa şi-a încredinţat întregul volum de publicitate pentru următorii patru ani firmei Telegraf Advertising SRL, la un preţ de 3.697.479 de lei, fără TVA, adică 1 de milion euro la acea vreme. În luna septembrie a aceluiaşi an, Telegraf Advertising SRL primea un nou contract de la Primărie: achiziţia serviciului de publicitate radio, pentru 42.016 lei, fără TVA.

Aceeaşi axă Gabriel Strutinski - Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu se mai regăseşte într-o societate înfiinţată în 1999 şi aflată acum în lichidare: Concordia Press. Aceasta societate - pe vremuri una influentă în domeniul mass media locală - are ca acţionar majoritar o altă firmă: Eurosantis SRL, deţinută de omul de afaceri Ion Dumitrache, consilier judeţean din partea PSD. Apropiat al lui Mazăre şi Constantinescu, patronul Eurosantis este tatăl deputatei PSD Cristina Dumitrache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite