Clanul Teodosie şi-a făcut plinul din averea Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Averea pe care ÎPS Teodosie a donat-o acum zece ani Bisericii Ortodoxe Române pentru ctitorirea unei mănăstiri s-a întors înzecit în familie. Sub controlul absolut al arhiepiscopului Tomisului.  Arhiepiscopul Tomisului şi-a pus toate neamurile ca fondatori ai fundaţiei constituite pe baza patrimoniului smuls de la mănăstirea pe care a înfiinţat-o. Înalt Preasfinţitul e preşedintele fundaţiei.

Citeşte şi: Justiţie de România. O fundaţie bisericească privată a primit moca aproximativ 200.000 ha de pădure

„Adevărul" dezvăluia săptămâna trecută că mănăstirea din Dorna Arini - Suceava, ctitorită de ÎPS Teodosie pe un hectar de teren moştenit de la părinţii săi, a cedat în proprietatea ctitorului majoritatea averii acumulate din donaţii în zece ani: un hotel, două case, spaţii de producţie şi 19 hectare de teren. Mănăstirea a rămas cu strictul necesar funcţionării: biserica, chiliile, clopotniţa, stăreţia şi o jumătate de hectar de fâneaţă.

Toţi oamenii preşedintelui

Deposedarea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului" a fost justificată de către autorul faptei, ÎPS Teodosie, prin aceea că patrimoniul astfel dobândit va fi pus la dispoziţia unei fundaţii care va avea drept scop sprijinirea aceleiaşi mănăstiri. Actele de înfiinţare a fundaţiei arată însă că, practic, tot „profitul" produs de mănăstire în cei zece ani de la ctitorire s-a reîntors în familia lui Teodosie Tomitanul.

Fundaţia „Acoperământul Maicii Domnului" este înfiinţată de 12 membri. Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, este numit membru fondator, iar ceilalţi, numiţi membri fondatori asociaţi, sunt rude ale Înalt Preasfinţitului: fraţi şi surori (Raluca Petrescu, Anuţa Petrescu, Valeria Meran, Nicon Petrescu, Minodora Porcu) sau nepoţi, nepoate şi alte rude (Viorica Popa, Georgeta Schipor, Gianina Schmidt, Sabina Forfotă, Rodica Bădiliţă, Iulian Petrescu).

Conducerea şi administrarea fundaţiei este exercitată de către un consiliu director, format din toţi cei 12 fondatori, condus de preşedintele Teodosie Petrescu şi de vicepreşedinţii Nicon Petrescu (frate) şi Valeria Meran (soră). Cenzorul fundaţiei este Nicolae Poalelungi, nimeni altul decât consilierul economic al Arhiepiscopiei Tomisului.

Banii rămân în familie

În actul constitutiv se arată, vag, că scopul fundaţiei este „sprijinirea amenajării şi dezvoltării" mănăstirii, dar şi „ridicarea unor noi edificii" şi organizarea unor „diverse activităţi, inclusiv medicale şi economice". Pentru alte detalii privind scopul suntem trimişi la statutul fundaţiei.

Nici statutul nu e mai precis în ceea ce priveşte dimensiunea concretă a sprijinului pe care fundaţia urmează să-l acorde mănăstirii. Mai este adăugată doar următoarea frază: „Fundaţia va sprijini şi promova, prin mijloace specifice, atât pe cont propriu, cât şi prin relaţii temporare sau permanente cu persoane fizice, juridice, fundaţii, institute guvernamentale şi nonguvernamentale, române sau străine, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului".

Toate celelalte obiective ale fundaţiei nu au legătură cu mănăstirea şi se referă la derularea de diverse proiecte educaţionale, editarea de carte religioasă etc. Un articol distinct precizează că fundaţia va putea desfăşura şi activităţi economice, prin înfiinţarea de societăţi comerciale.

Biserica Ortodoxă, în numele căreia a fost acumulat întregul patrimoniu pe parcursul unui deceniu, nu are niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte administrarea fundaţiei. Puteri depline are membrul fondator, ÎPS Teodosie. Acesta are dreptul exclusiv de a alege membrii consiliului director şi de a ataca în justiţie deciziile consiliului director dacă acestea încalcă legea, actul constitutiv sau statutul fundaţiei. Ceilalţi membri fondatori au inclusiv dreptul de a fi remuneraţi de către fundaţie sau de a li se deconta cheltuielile legate de reprezentarea acesteia. Totul rămâne în familie.

Sechestru pe Arhiepiscopie

Dacă în zona privată pare a se descurca excelent, în calitatea sa publică, de administrator al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie are mari necazuri cu Fiscul. Mai multe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului, printre care Palatul Arhiepiscopal, terenuri şi autoturisme, au fost puse sub sechestru de către Direcţia Finanţelor Publice Constanţa, pentru o datorie către stat de peste 4,2 milioane de lei. De asemenea, au fost instituite popriri asupra conturilor deschise de Arhiepiscopie la mai multe bănci. Amintim că două conturi deschise la Bancpost sunt deja gajate pentru un credit de 500.000 de euro luat de Arhiepiscopie în 2006, bani folosiţi pentru terminarea hotelului construit la Dorna Arini şi care acum a fost inclus în patrimoniul fundaţiei înfiinţate de familia lui Teodosie.

Vezi aici actul de înfiinţare şi statutul Fundaţiei ÎPD Teodosie.

         

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite